sobota, 21 września 2013

Tort kajmakowy

Na świecie jest kilka osób, dla których przygotowanie tortu urodzinowego uważam za swój obowiązek :) Zauroczona domowym kajmakiem od razu wiedziałam jaki będzie ten obowiązkowy tort. Reszta smaków tortu nasuwała się sama - czekoladowy spód nasączony kawą i likierem amaretto oraz świeże owoce, na które sezon za chwilę się skończy. 
Biszkopt jest cięższy od klasycznego jasnego, dlatego obfite nasączenie go ponczem i przełożenie ciepłym kremem sprawi, że będzie wilgotny i rozpływający się w ustach. Świeże owoce przełamują słodycz i wprowadzają dodatkowy smak, który pysznie komponuje się z kajmakiem. Ostateczny efekt jest genialny.



Na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt:
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
5 łyżek surowego kakao

Nasączenie tortu:
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki likieru amaretto
1 łyżka miodu
2/3 szklanki wrzątku

Masa kajmakowa:
500 ml mleka
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g cukru
200 g masła
1 laska wanilii
3 łyżki likieru amaretto

Dekoracja tortu:
6 fig
250 g borówki amerykańskiej

Upiecz biszkopt zgodnie z przepisem na biszkopt rzucany. Jedyną modyfikacją jest stopniowe dodawanie kakao razem z mąką. W dalszej części postępuj zgodnie z przepisem. Biszkopt możesz przygotować dzień wcześniej. 
Przygotuj masę kajmakową z przepisu na domowy kajmak. W ostatnim etapie dodaj 3 łyżki likieru amaretto i dokładnie wymieszaj. Potrzebna jest podwójna porcja kajmaku, dlatego uzbrój się w cierpliwość. Jego wykonanie może zająć ponad godzinę czasu. Do tortu potrzebny jest ciepły, rozpływający się kajmak. Możesz go przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Przed podaniem podgrzej go w kąpieli wodnej. 
Przygotuj poncz do nasączenia tortu. Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą do 2/3 objętości szklanki i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj łyżkę miodu i dolej amaretto. Całość wymieszaj.

Wykonanie tortu: Biszkopt przetnij na 3 blaty ostrym szerokim nożem. Blat, który stanowił wierzch biszkoptu połóż na spód patery. Nasącz go obficie ponczem i wlej część masy kajmakowej. Kajmak i poncz podziel tak aby wystarczyły na polanie wszystkich 3 blatów. Powtórz czynność z drugim i trzecim krążkiem dociskając je do tortu po nałożeniu. Boków tortu nie smaruj dodatkowym kajmakiem, pozwól aby spływał z wierzchu tortu. Udekoruj świeżymi figami i borówkami, możesz też użyć laski wanilii wykorzystanej do gotowania kajmaku. Oblepiona słodką masą pięknie komponuje się z tortem. Wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego!


6 komentarzy :

  1. Bardzo fajne połączenie smaków-ten tort musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort był pyszny. Wysłaliśmy kawałek rodzicom solenizanta, co nie było łatwą decyzją ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to, że najadło się nim więcej osób niż myślałam :)

      Usuń