czwartek, 22 sierpnia 2013

Gryczane krokiety w panierce z chleba żytniego

Idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Kilka drobnych modyfikacji znacząco wpływa na smak. Nadzienie nie jest mielone lecz krojone, do ciasta naleśnikowego dodałam maślankę a zamiast mąki pszennej użyłam gryczanej. A najważniejsze jest to, że krokiety nie są panierowane w bułce tartej lecz w pokruszonym chlebie żytnim.




12 sztuk

Farsz:
400 g drobno pokrojonego mięsa z rosołu (wołowiny i drobiu)
500 g poszatkowanej białej kapusty
2 małe marchewki
1 średnia cebula
50 g masła
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli

Naleśniki:
500 ml mleka
150 ml maślanki
300 g mąki gryczanej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
oliwa do smażenia

Panierowanie:
6-8 kromek chleba żytniego
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
oliwa do smażenia


Farsz: Cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie na złoty kolor. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach i duś pod przykryciem razem z kapustą i masłem do uzyskania pożądanej miękkości (mi zajęło to około 8 minut). Na 5 minut przed zdjęciem z ognia całość posól. Dodaj mięso i wymieszaj.

Naleśniki: Wszystkie składniki wymieszaj rózgą do jajek. Odstaw do lodówki na pół godziny, a najlepiej na godzinę. Smaż naleśniki nieco grubsze od tradycyjnych z obu stron na złoty kolor.

Panierowanie:  Rozgrzej piekarnik do 120°C. Chleb cienko pokrój i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około pół godziny - do całkowitego wyschnięcia. Jeżeli masz w domu czerstwy chleb, to oczywiście etap suszenia możesz pominąć :) Włóż wysuszone kromki do woreczka foliowego, zawiąż go i połóż na desce do krojenia. Wałkiem do ciasta rozgniataj sucharki, tak aby pozostawić grubsze fragmenty. Ja to robię w 2-3 partiach.
Jajka roztrzep rózgą w szerokim talerzu. Na gotowe naleśniki nakładaj farsz, zwiń, dokładnie obtocz w jajku, a na końcu w pokruszonym chlebie. Rozgrzej na patelni oliwę, wlej jej tyle aby dobrze pokryła dno i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.

Smak krokietów wzmacnia krojone nadzienie oraz chlebowa, gruba panierka. Dzięki maślance mają delikatnie wyczuwalny kwaśny posmak. Mąka gryczana nadaje im charakterystyczny dla gryki smak oraz brązowy kolor, dodatkowo bogata jest w witaminy z grupy b, żelazo i wapń.

Podawaj z czerwonym barszczem.

Smacznego!










3 komentarze :

  1. świetny pomysł na krokiety, bardzo lubię ich podstawową wersję :) a ta wydaje się być jeszcze pyszniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Wychodzą wyjątkowo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pycha, ale do smażenia to raczej olej niż oliwa ;) i to najlepiej rzepakowy, bo jest najbardziej odporny na wysokie temperatury.

    OdpowiedzUsuń