Porcja dla 4 osób
250 g szpinaku
4 ząbki czosnku
2 kawałki łososia (600 g)
arkusz ciasta francuskiego 275 g
oliwa, sól i pieprz do smaku
Szpinak umyj i dobrze wysusz. Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oliwy, posiekaj drobno czosnek i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Po kilku sekundach dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Szpinak należy dobrze odsączyć, możesz do tego celu użyć sitka, lub wycisnąć nadmiar wody w dłoniach.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Łososia umyj i wysusz, dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie przetnij na pół, możesz je lekko rozwałkować. Na każdym kawałku ciasta ułóż łososia, na jego wierzchu szpinak. Zawijaj paczuszki i ułóż na blaszce posmarowanej tłuszczem w odległości kilku centymetrów. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, dzięki temu ciasto uzyska ładniejszy kolor. Piecz 15-20 minut, do czasu aż paczuszki się zarumienią. Możesz od razu podawać.
Smacznego!
Wspaniały, wspaniały, wspaniały! Uwielbiam łososia i do tego w takim towarzystwie!
OdpowiedzUsuńJaki entuzjastyczny komentarz :) Dziękuję.
UsuńSuper pomysł na łososia, którego uwielbiam. Na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie Ci smakował. Możesz tez zrobić wersję bez szpinaku.
Usuń