piątek, 27 czerwca 2014

Jaglane tzatziki (bez laktozy)

Jaglana wersja sosu bez którego nie obędzie się żaden grill. Dla osób, które nie tolerują laktozy, dla wielbicieli kaszy jaglanej lub po prostu dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki i chcą urozmaicić swoja kuchnię. Tak przygotowane tzatziki długo zachowają odpowiednią konsystencją i nie będą podchodzić wodą. Polecam!



4 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
160 ml mleka roślinnego (u mnie domowe kokosowe klik)
4 ogórki gruntowe (300 g)
1/2 szklanki posiekanego koperku
4 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: kilka rozgniecionych ziarenek pieprzu do dekoracji

  • Kaszę zmiksuj blenderem z połową mleka na gładko, dodawaj stopniowo drugą połowę mleka.
  • Ogórki zetrzyj ze skórką na tarce o średnich oczkach, dodaj pół łyżeczki soli, wymieszaj i odciśnij w dłoniach nadmiar wody.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż do mniejszej miseczki, na wierzchu rozlej kilka kropli oliwy i posyp rozgniecionymi ziarenkami pieprzu. Od razu podawaj.
Smacznego!



3 komentarze :

  1. bardzo lubię tzatziki ale już wieki ich nie robiłam i teraz zdecydowanie o wiele bardziej kusi mnie ta wersja, którą zapisuję koniecznie - do spróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł, czemu sama na niego nie wpadłam? muszę zaraz wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń