środa, 18 czerwca 2014

Mleko kokosowe. Najlepsze!

Mój przepis na mleko kokosowe, które robię dość często. Idealnie nadaje się do koktajli, curry czy sosów,  pite zimne idealnie gasi pragnienie. Zawsze przygotowuję je ze świeżego kokosa, jest to metoda najbardziej czasochłonna ale takie mleko jest najlepsze. 
Jego dużą zaletą jest to, że jest mało wodniste w smaku (a jest to częsty problem wielu tego typów produktów roślinnych), chociaż może być to spowodowane tym, że odzwyczaiłam się od mleka krowiego :) Myślę, że trudno je porównać do mleka z puszki (które nie ukrywam również często stosuję ze względu na oszczędność czasu). Domowe mleko jest dużo bardziej delikatne w smaku, ma też subtelniejszy aromat kokosowy, dla mnie jest po prostu lepsze :) 
Polecam!





2 orzechy kokosowe
gorąca woda

  • Jak rozbić orzech kokosowy? Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wydrąż ostrym, wąskim nożem otwór w jednym z trzech ciemnych wgłębień. Przelej wodę do szklanki. Kokos włóż na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika. Ułóż deskę do krojenia na ściereczce, na desce połóż orzech kokosowy i uderz kilka razy tłuczkiem do mięsa. Orzech powinien rozpaść się na połówki. Każdą z nich uderz ponownie, aby podzieliły się na mniejsze części, a tym samym miąższ odszedł od skorupy.
  • Ostrym nożem obierz ciemną skórkę z obranego kokosa. Uzyskany biały miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej gorącą wodą i zmiksuj w blenderze. Ja stosuję następujące proporcję: 1 szklanka kokosa na 3/4 szklanki gorącej wody. Jeżeli używasz mocnego blendera kielichowego możesz pokroić miąższ z kokosa na mniejsze kawałki i zmiksować z wodą.
  • Powstały płyn odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia. Po tym czasie całość przecedź przez ściereczkę. Gotowe mleko trzymaj w lodówce przez 2 dni. 
Smacznego!

Uwagi:
  1. Po wstawieniu do lodówki mleko się rozwarstwia - woda osiada na dole, a śmietanka kokosowa powstaje na górze, przed użyciem należy wstrząsnąć butelką.
  2. Do mleka możesz dodać wodę kokosową, nie zawiera ona tłuszczu a ma wspaniałe właściwości izotoniczne (zawiera dużo potasu, witamin i składników mineralnych).
  3. Wytłoczyny kokosowe mogą posłużyć jako dodatek do ciast (nie polecam tej metody klik ;))
  4. Mleko nie nadaje się do ubijania na śmietankę kokosową. Jeżeli chcecie zrobić śmietankę (tak jak tu klik) najlepsze do tego celu będzie użycie mleka z puszki.
  5. Jeżeli kokos po otwarciu ma kwaśny nieprzyjemny zapach, a jego miąższ nie jest zwarty tylko się rozpada, oznacza to, ze kokos jest zepsuty i należy go wyrzucić.



1 komentarz :

  1. Uwielbiam mleczko prosto od kokosa, ma zdecydowanie lepszy smak niż to z puszki, Mam szczęscie, bo tam gdzie mieszkam jest kokosów pod dostatkiem i nie muszę już korzystać z gotowców. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń