niedziela, 22 czerwca 2014

Pstrąg pieczony z ziemniakami i warzywami

Cały obiad do przygotowania w jednej brytfance w ciągu godziny, chociaż gwarantuję Wam, że to danie właściwie samo się zrobi :) Znajdziecie w nim pyszne pstrągi pachnące ziołami, idealnie upieczone młode ziemniaki, cukinię, pomidorki koktajlowe i czosnek. Wybór warzyw jest dowolny, ja wybrałam te, które upieką się w tym samym czasie co ryba. Polecam!




2 pstrągi, każdy o wadze 250 g
ulubione świeże zioła do  faszerowania pstrągów (u mnie natka pietruszki, tymianek, rozmaryn) + do     posypania dania przed podaniem
1/2 średniej cukinii (około 150 g)
1 gałązka pomidorków koktajlowych (200 g)
1 główka młodego czosnku
1/2 kg młodych drobnych ziemniaków
kilka łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich


  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż w dużej brytfance, skrop oliwą, dodaj sól, pieprz, mieloną paprykę i zioła prowansalskie, całość wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut.
  • Pstrągi umyj i osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj je wewnątrz solą i pieprzem i włóż ulubione zioła. Zrób nacięcia w skórze, w które powkładaj cząstki czosnku. 
  • Po 25 minutach wyjmij brytfankę, ułóż pokrojoną w plastry cukinię, na niej gałązkę pomidorków koktajlowych ząbki czosnku w łupinach, a obok pstrągi. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Po tym czasie ustaw grill, zwiększ temperaturę do 230 stopni, przestaw brytfankę na najwyższą półkę w piekarniku i piecz kolejne 10 minut. Przed podaniem usuń zioła z upieczonej ryby. Danie posyp ulubionymi świeżymi ziołami, u mnie tymianek i drobno posiekana natka. Podawaj od razu.
Smacznego!











2 komentarze :

  1. Pstrągi to moje ukochane ryby na lato :) Też często je robię, właśnie podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pstrąga w każdej postaci. Wygląda super :)

    Zapraszam również do siebie na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń