niedziela, 29 czerwca 2014

Tabbouleh z kaszy jaglanej i koperku

Tabbouleh to przysmak kuchni arabskiej, tradycyjnie przygotowywany z natki pietruszki i kaszy bulgur. Trochę poeksperymentowałam - zamieniłam natkę na koperek i bulgur na jaglankę :) Polecam!


1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki drobno posiekanego koperku
kawałek czerwonej papryki (80 g)
2 ogórki gruntowe (170 g)
1 pomidor (160 g)
1/2 cebuli (35 g)
3-4 łyżki oliwy
2-3 łyżki posiekanych listków mięty
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
do podania z ulubioną rybą lub mięsem (u mnie smażony łosoś)

  • Z ogórków wydrąż nasiona łyżeczką, pomidory obierz ze skórki (ja je sparzam wcześniej wrzątkiem) i również wydrąż nasiona.
  • Drobno posiekaj paprykę, ogórki, pomidora, cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki taboulleh, dopraw do smaku, możesz od razu podawać.
Smacznego!



W wersji dla dzieci proponuję dodać więcej kaszy jaglanej :)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz