niedziela, 13 kwietnia 2014

Mazurek z białą czekoladą, migdałami i marakują

Mazurek dla wielbicieli bardzo słodkich wypieków. Kruchy spód oblany obficie białą czekoladą z dodatkiem migdałów i marakui, która przyjemnie przełamuje słodycz mazurka. 




składniki na formę o średnicy 20 cm
arkusz papieru do pieczenia

 kruchy spód:
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
110 g mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka zimnego mleka

100 g białej czekolady + wiórki czekoladowe do dekoracji
2 łyżki mleka
80 g migdałów
3 marakuje



  • Okrągłą tortownicę z wyjmowanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Wymieszaj suche składniki i połącz z masłem, rozcierając je w dłoniach. Pod koniec dodaj żółtko i mleko, zagnieć kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Migdały przełóż do miseczki i zalej wrzącą wodą. Po 5 minutach odcedź wodę i zdejmij skórkę. Jeżeli będzie trudno odchodzić ponownie zalej migdały na 5 minut gorącą wodą. Marakuję rozetnij na pół i wydrąż łyżeczką pestki z miąższem, przełóż do miseczki.
  • Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy, odkrój nożem brzegi lub wyłóż je na zewnątrz tworząc rant. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, do czasu aż brzegi zaczną się rumienić. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  • Czekoladę z mlekiem rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu, gdy zacznie tężeć polej nią kruchy spód. Udekoruj migdałami, pestkami marakui i wiórkami czekolady.
Smacznego!




2 komentarze :