poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Żurek

U mnie w domu na Wielkanoc mama robiła żurek, koniecznie na dobrym zakwasie żytnim, podany gorący z jajkiem i z dodatkiem chrupiących grzanek. Przepis, który podaję poniżej jest próbą odtworzenia smaku z dzieciństwa. Polecam!




1 l zakwasu na żurek
3,5 l wody
450 g wędzonego boczku ze skórą
600 g kiełbasy (np. zwyczajnej) lub biała kiełbasa (2-4 sztuki)
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera (ok. 200 g)
2 cebule
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka tartego chrzanu
2 duże ząbki czosnku
1-2 łyżki majeranku suszonego
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

opcjonalnie: ugotowane jajka, kilka kromek chleba na grzanki, 1 łyżka oliwy

  • Obierz marchewkę, cebulę, seler i pietruszkę, umieść w garnku dodaj łodygi z pęczka natki pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmij warzywa, marchewkę pokrój w plasterki i przełóż do miseczki, reszta warzyw nie będzie potrzebna.
  • Wykrój skórę z boczku, ułóż ją na rozgrzanej patelni teflonowej tłuszczem do dołu, wytop tłuszcz. Boczek pokrój w kosteczkę, wrzuć na patelnię i zrumień. Skórę przełóż do gotującego się wywaru warzywnego, kawałki boczku wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miseczki. Na tłuszczu z boczku podsmaż z dwóch stron pokrojoną w plastry kiełbasę i odstaw razem z boczkiem.
  • Do gotowego wywaru z warzyw dodaj kiełbasę, boczek, pokrojoną marchew, chrzan, posiekany drobno czosnek i majeranek. Całość zalej zakwasem, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
  • Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo, natką pietruszki i małymi grzankami z chleba podsmażonymi na patelni z dodatkiem łyżki oliwy.
  • Jeżeli chcesz dodać białą kiełbasę zrumień ją wcześniej na patelni na złoty kolor i dodaj do zupy razem z zakwasem.
Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz