Mazurek dla wielbicieli bardzo słodkich wypieków. Kruchy spód oblany obficie białą czekoladą z dodatkiem migdałów i marakui, która przyjemnie przełamuje słodycz mazurka.
składniki na formę o średnicy 20 cm
arkusz papieru do pieczenia
kruchy spód:
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
110 g mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka zimnego mleka
100 g białej czekolady + wiórki czekoladowe do dekoracji
2 łyżki mleka
80 g migdałów
3 marakuje
- Okrągłą tortownicę z wyjmowanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Wymieszaj suche składniki i połącz z masłem, rozcierając je w dłoniach. Pod koniec dodaj żółtko i mleko, zagnieć kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Migdały przełóż do miseczki i zalej wrzącą wodą. Po 5 minutach odcedź wodę i zdejmij skórkę. Jeżeli będzie trudno odchodzić ponownie zalej migdały na 5 minut gorącą wodą. Marakuję rozetnij na pół i wydrąż łyżeczką pestki z miąższem, przełóż do miseczki.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy, odkrój nożem brzegi lub wyłóż je na zewnątrz tworząc rant. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, do czasu aż brzegi zaczną się rumienić. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
- Czekoladę z mlekiem rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu, gdy zacznie tężeć polej nią kruchy spód. Udekoruj migdałami, pestkami marakui i wiórkami czekolady.
Smacznego!
chyba takiego zrobię na święta... odlot!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pamiętaj, że jest bardzo słodki :)
Usuń