sobota, 29 marca 2014

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym

Prosty domowy obiad, idealny także dla dzieci. Sos pięknie pachnie warzywami, a szczególnie natką pietruszki - trafia do niego pół pęczka razem z łodygami, które są bardzo aromatyczne. Zamiast makaronu można również podać kaszę np. gryczaną.
Polecam!



porcja dla 3-4 osób

1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
2 marchewki (240 g)
kawałek selera (70 g)
1 pietruszka (90 g)
1 cebula (120 g)
2 duże ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 duży pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy
150 ml słodkiej śmietanki 18%
1 l wody
sól i pieprz do smaku

makaron tagliatelle, dowolna ilość lub po 80-100 g na osobę



  • Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pousuwaj błonki. Pokrój ją na plastry grubości 2-3 cm, rozbij tłuczkiem (niezbyt cienko). Plastry polędwiczki oprósz solą i pieprzem, odstaw do lodówki na minimum pół godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewki, seler i pietruszkę obierz, umyj i pokrój na 4 części. Oberwij liście z pół pęczka pietruszki i odstaw do posypania gotowego dania, reszta razem z łodygami zostanie wykorzystana do sosu.
  • W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, smaż polędwiczki po 1,5 minuty z każdej strony. Wyjmij polędwiczki i odstaw na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę. Podsmaż na złoty kolor, dodaj czosnek, pietruszkę, marchew, seler, nać pietruszki razem z łodygami, liście laurowe. Podsmaż wszystko przez minutę, a następnie zalej wodą. Garnek przykryj i całość gotuj na średnim ogniu przez 75 minut do 1,5 godziny. Przez ten czas większość płynu powinna odparować (do około 300 ml), cebula rozpadnie się i zagęści sos, a warzywa zmiękną. Jeżeli sos nie będzie wystarczająco gęsty zdejmij pokrywkę z garnka, zwiększ ogień i gotuj przez kolejne 10-15 minut. 
  • Z garnka wyjmij wszystkie warzywa, nie będą już potrzebne. Sos dopraw solą i pieprzem, włóż polędwiczki. Po 2-3 minutach wlej śmietankę i całość dokładnie wymieszaj, zdejmij garnek z ognia.
  • Na talerzach ułóż makaron, polej sosem, ułóż kawałki polędwiczki, całość posyp grubo siekaną natką. 
Smacznego!







2 komentarze :

  1. szkoda polędwicy na ten kiepski przepis, ale spróbowałem. Te warzywa na 4 części to jaieś nieporozumienie. Równie dobrze mozna zastosować bulion w określonej ilości

    OdpowiedzUsuń
  2. Słaby przepis. Zgadzam się z przedmówcą. Szkoda zmarnowanej polędwiczki i śmietanki.

    OdpowiedzUsuń