piątek, 21 lutego 2014

Burgery z cieciorki, batatów i marchwi

Burgery o słodkawym smaku i pięknym pomarańczowym kolorze. Dużą zaleta jest to, że świetnie się smażą bez konieczności obtaczania ich w mące czy bułce tartej. Dobierzcie do nich dowolne dodatki, te które macie w lodówce. Burgery najlepiej smakują ułożone na grillowanej bułce w towarzystwie świeżych warzyw. U mnie zamiast sałaty są liście kolendry, pomidor, majonez, a do tego ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki i świeża cebula, które wspaniale przełamują słodycz burgerów. 
Jeszcze jedna bardzo ważna kwestia - burgery zrobimy w kilka minut, więc śmiało można przygotować je po powrocie z pracy jako późny obiad.





8 burgerów

1 puszka cieciorki (400g)
50 g pestek słonecznika 
1 batat (ok.300 g)
1 duża marchew (ok. 180 g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 płaska łyżeczka soli
oliwa lub olej do smażenia

dodatki (na 1 burgera):
1 bułka
1 plaster pomidora
2 plasterki ogórka kiszonego
1 plaster czerwonej cebuli
1/3 pęczka kolendry
1 łyżka majonezu
dowolna ilość kiełków rzodkiewki



  • Cieciorkę odsącz z wody przełóż do miksera, dodaj pestki słonecznika i zmiksuj na gładko. 
  • Batata i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na złoty kolor z łyżką oliwy. 
  • W dużej misce ręką wymieszaj wszystkie składniki. Formuj spore kotlety i odstaw je do lodówki na godzinę (w tym czasie składniki przejdą przyprawami). Jeżeli nie masz czasu możesz od razu smażyć burgery, takie też będą pyszne. Wlej oliwę na patelnię, tak aby pokryć całe jej dno. Burgery układaj na dobrze rozgrzanym tłuszczu i smaż po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  • Bułkę przekrój na pół i ułóż wewnętrzną częścią na patelni grillowej, grilluj przez 1-2 minuty. 1 część bułki posmaruj majonezem, ułóż liście kolendry, kotleta, resztę warzyw i przykryj drugą częścią bułki.
Smacznego!





3 komentarze :

  1. no i to się nazywa burger! Napakowany i zdrowy :) Kotlet wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepięknie, zamierzam zrobić w weekend, jako wegetarianka życzyłabym sobie, aby taie były dostępne w fast-foodach :)

    OdpowiedzUsuń