sobota, 1 marca 2014

Spaghetti w sosie pomidorowym z krewetkami

Spaghetti w sosie pomidorowym to klasyka gatunku. Bardzo łatwo możecie zmienić je w wykwintne danie, wystarczy dodać kilka smażonych krewetek. Najsmaczniejsze będą te w pancerzach, zachowają intensywny smak i aromat. Obieranie krewetek sprawi, że obiad mocno się przedłuży ale o to właśnie chodzi. Polecam!



porcja dla 2-3 osób

1 puszka pomidorów (400 g)
8 pomidorów suszonych
120 ml rosołu
250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 pęczek szczypiorku
sól do smaku

250 g krewetek w pancerzach
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki soli

dowolna ilość makaronu spaghetti (u mnie 200 g)
1 łyżka soli


  • Rozgrzej oliwę na patelni. Posiekaj cebulę i czosnek, a pomidory suszone pokrój w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i zeszklij na złoty kolor, następnie dodaj czosnek i pomidory suszone. Całość smaż przez minutę. Dodaj pomidory z puszki razem z zalewą i rosołem. Pomidory rozgnieć na patelni widelcem. Smaż na dużym ogniu do czasu aż woda wyparuje a sos zgęstnieje (około 15 minut). Pod koniec smażenia dopraw solą, zdejmij patelnię z ognia i dodaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  • Zagotuj 3 l wrzątku z łyżką soli, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź pozostawiając pół kubka wody.
  • Na patelnię z sosem wrzuć makaron, wlej wodę z gotowania i dodaj posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krewetki umyj i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.Teflonową patelnię natrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Krewetki ułóż na dobrze rozgrzanej patelni i smaż po minucie z każdej strony, oprósz solą i zdejmij patelnię z ognia.
  • Na talerzach ułóż makaron z sosem, a na wierzchu rozłóż krewetki. Od razu podawaj.
Smacznego!














1 komentarz :