piątek, 7 marca 2014

Naleśniki z kaszą gryczaną, łososiem i twarogiem (bezglutenowe)

Bezglutenowe naleśniki na bazie mąki gryczanej. Układamy na nich plaster łososia wędzonego i pastę zrobioną z kaszy gryczanej, twarogu, kefiru i ulubionych świeżych ziół. Mi najbardziej smakowały na drugi dzień, podsmażone na chrupiąco na patelni. Naleśniki z mąki gryczanej są nieco grubsze i mniej elastyczne od tych tradycyjnych, jednak ich smak jest rewelacyjny. Polecam!



8 dużych naleśników

naleśniki:
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mąki gryczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia

nadzienie:
8 plastrów łososia wędzonego (200g)
200 g tłustego twarogu
350 g kefiru
100 g kaszy gryczanej
1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50g)
1/2 pęczka koperku
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki posiekanego czosnku
sól i pieprz do smaku


  • Składniki na naleśniki umieść w misce i roztrzep rózgą na gładkie ciasto. Ciasto powinno być bardziej gęste od klasycznego z mąki pszennej. Przed wylaniem każdej porcji ciasta na patelnię wlej kilka kropli tłuszczu. Smaż naleśniki na złoty kolor z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej).  
  • Przygotuj farsz: kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce rozgnieć ser widelcem, wlej kefir, dodaj ugotowaną kaszę, kiełki, koperek, czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Każdego naleśnika posmaruj równomiernie farszem, posyp posiekaną natką, z jednego brzegu ułóż plaster łososia i zwijaj w rulon. Przed podaniem rozkrój naleśniki pod skosem na pół.
  • Naleśniki są pyszne odgrzewane na kolację lub drugiego dnia. Wystarczy rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!


3 komentarze :