Delikatne piersi kurczaka faszerowane szpinakiem z czosnkiem. Aby mięso było soczyste wystarczy na noc wstawić je do zimnej wody z solą. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków w łupinach. Ten obiad podbije niejedno serce/podniebienie :) Polecam!
2 piersi kurczaka (każda o wadze ok. 350 g)
olej lub oliwa do smażenia
marynowanie:
2 l zimnej wody z kranu
1 łyżka soli
farsz:
150-200 g szpinaku
2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy
sól do smaku
- Umyte piersi kurczaka zanurz w 2 l zimnej wody z łyżką soli. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
- Przygotuj farsz: szpinak dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Duże liście szpinaku pokrój na mniejsze części, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i po 30 sekundach dodaj szpinak. Smaż do czasu aż szpinak zwiędnie, zdejmij z ognia i posól.
- Piersi osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i natnij kieszonki. Jak to zrobić - zobacz opis i zdjęcia umieszczone w tym poście.
- Wlej olej na patelnię (tyle aby dobrze przykryć dno). Na dobrze rozgrzany tłuszcz ułóż piersi kieszonką do dołu. Smaż po 8 minut z każdej strony na średnim ogniu.
- Usmażone piersi przełóż na talerz i przed podaniem odczekaj 5-10 minut (aby soki mogły się związać i nie wypłynęły od razu po przekrojeniu ). Przed podaniem pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.
Smacznego!
;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoże to dziwne, ale nigdy nie jadłam szpinaku, dlatego ciekawa jestem jak smakuje takie danie :). Na zdjęciu wszystko wygląda bardzo apetycznie, dlatego chciałabym je wypróbować w ten weekend. Mam nadzieję, że mi się uda. :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, to trochę nietypowe, że nie znasz smaku szpinaku ;) To danie jest bardzo proste i intuicyjne, na pewno się uda :)
Usuń