wtorek, 11 marca 2014

Kieszonki z piersi kurczaka faszerowane szpinakiem

Delikatne piersi kurczaka faszerowane szpinakiem z czosnkiem. Aby mięso było soczyste wystarczy na noc wstawić je do zimnej wody z solą. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków w łupinach. Ten obiad podbije niejedno serce/podniebienie :) Polecam!

Nie jest to piosenka do kotleta, ale w chwili gdy pisałam ten post słuchałam płyty, z której ona pochodzi: One Thing, Alicia Keys.




2 piersi kurczaka (każda o wadze ok. 350 g)
olej lub oliwa do smażenia

marynowanie:
2 l zimnej wody z kranu
1 łyżka soli

farsz:
150-200 g szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól do smaku



  • Umyte piersi kurczaka zanurz w 2 l zimnej wody z łyżką soli. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc. 
  • Przygotuj farsz: szpinak dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Duże liście szpinaku pokrój na mniejsze części, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i po 30 sekundach dodaj szpinak. Smaż do czasu aż szpinak zwiędnie, zdejmij z ognia i posól.
  • Piersi osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i natnij kieszonki. Jak to zrobić - zobacz opis i zdjęcia umieszczone w tym poście.
  • Wlej olej na patelnię (tyle aby dobrze przykryć dno). Na dobrze rozgrzany tłuszcz ułóż piersi kieszonką do dołu. Smaż po 8 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  • Usmażone piersi przełóż na talerz i przed podaniem odczekaj 5-10 minut (aby soki mogły się związać i nie wypłynęły od razu po przekrojeniu ). Przed podaniem pokrój na 2-3 centymetrowe plastry. 
Smacznego!





4 komentarze :

  1. Może to dziwne, ale nigdy nie jadłam szpinaku, dlatego ciekawa jestem jak smakuje takie danie :). Na zdjęciu wszystko wygląda bardzo apetycznie, dlatego chciałabym je wypróbować w ten weekend. Mam nadzieję, że mi się uda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, to trochę nietypowe, że nie znasz smaku szpinaku ;) To danie jest bardzo proste i intuicyjne, na pewno się uda :)

      Usuń