Przedstawiam dzisiaj przepis na wyjątkowo pyszne piersi z kurczaka. Marynowanie w maślance zapewni im kruchość i soczystość, nadzienie z sera feta i suszonych pomidorów podbije smak i aromat.
Inspiracja: Jamie Oliver "Jamie's 30 minute meals".Porcja dla 3-4 osób
2 duże piersi z kurczaka (u mnie każda o wadze 350 g)
Marynata:
1/2l-1 litra maślanki
Nadzienie:
4 łyżki pokruszonego sera feta
5 pomidorów suszonych
4 ząbki czosnku
1 garść świeżych ziół (u mnie oregano)
oliwa do smażenia (około 4-5 łyżek)
sól i pieprz do smaku
Dzień wcześniej: Piersi z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Włóż do miski i zalej maślanką. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu możesz obrócić mięso na drugą stronę ale nie jest to konieczne.
Nadziewanie i smażenie: W miseczce wymieszaj składniki nadzienia. Piersi z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym z marynaty (nie myj). Ułóż je na desce gładką częścią do dołu. Mniej więcej pośrodku, obok polędwiczki* zrób jedno pionowe nacięcie i dwa poziome wewnątrz, tak aby powstała kieszonka. Włóż do niej nadzienie dociskając je palcem. Weź w ręce 2 końce kieszonki i nałóż je na siebie, przykryj polędwiczką. Przypraw solą i pieprzem z dwóch stron. Smaż na średnim ogniu najpierw od strony kieszonki, a następnie z drugiej strony. Gdy mięso się zrumieni przykryj patelnię i smaż po 8 minut z każdej strony. Przed podaniem zdejmij patelnię z ognia i bez przykrycia pozostaw na niej mięso około 5 minut.
*Polędwiczka znajduje się tuż pod piersią, jest to jej odstająca część.
Smacznego!
Uwielbiam takie pysznie nadziane mięsko, mniaam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa również :)
OdpowiedzUsuń