piątek, 4 października 2013

Tarta z leśnymi grzybami i konfiturą cebulową

Mocno grzybowa tarta, użyłam podgrzybki pokrojone w bardzo grube kawałki. Do tego domowa konfitura z cebuli, 2 rodzaje sera, sos beszamelowy a całość posypana świeżym tymiankiem. Tarta wychodzi całkiem spora, składniki prawie wylewają się z formy. Jest bardzo dobra i bardzo sycąca. Polecam.




Forma na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem)

Kruchy spód:
1 szklanka mąki
100 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę 
2 żółtka
1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo: fasola do obciążenia ciasta i arkusz papieru do pieczenia

Sos beszamelowy:
300 ml mleka
50 g masła
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu

Nadzienie tarty:
400 g leśnych grzybów, oczyszczonych i pokrojonych (2 szklanki)
1 łyżka soli (do gotowania grzybów)
5-6 łyżek domowej konfitury cebulowej
250 g mozzarelli
3 łyżki startego parmezanu



Kruche ciasto: Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę przesiej, dodaj masło, żółtka i sól. Szybko zagnieć, uformuj kulę i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nią formę do tarty. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę (sprawi, że ciasto nie urośnie). Wstaw do pieca na 10 minut. Po wyjęciu z pieca usuń papier wraz z fasolą.
Grzyby: Zagotuj w garnku 2 litry wody z łyżką soli. Pokrój grzyby na grube kawałki, a mniejsze pozostaw w całości. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcedź.
Sos beszamelowy: W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu aż mąka się zrumieni. Zalej mlekiem i gotuj na dużym ogniu cały czas mieszając. Dodaj przyprawy i zdejmij z ognia. Przykryj sos do momentu aż będzie potrzebny.
Wykonanie tarty: Na podpieczonym spodzie ułóż grzyby, mozzarellę i konfiturę cebulową (nie rozcieraj jej, tylko układaj małymi porcjami). Zalej sosem beszamelowym i posyp startym parmezanem. Piecz w temperaturze 180°C przez około pół godziny. Jeżeli wierzch zbyt mocno się zrumieni przykryj go folią aluminiową. Przed podaniem posyp ulubionymi świeżymi ziołami, u mnie tymianek.

Drobna uwaga: Zawsze gdy jem taką tartę brakuje mi dodatku świeżych warzyw, np. sałaty zielonej z czosnkiem, dymką i oliwą. 

Smacznego!




1 komentarz :

  1. Uwielbiam zarówno grzyby, jak i cebulową konfiturę, pycha... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń