środa, 2 października 2013

Krem dyniowy z musem szpinakowym i smażonymi maślakami

Pyszny pikantny krem z pieczonej dyni na domowym rosole. Na jego wierzchu robię kleksy z musu szpinakowego i wrzucam garść smażonych maślaków. Idealne danie w sezonie dyniowo - grzybowym :)



Porcja dla 4 osób

Krem z pieczonej dyni:
1,5 szklanki pieczonej dyni (sprawdź tutaj jak upiec dynię)
750 ml gorącego bulionu drobiowego
1 marchewka z rosołu (lub pieczona w folii aluminiowej razem z dynią)
2 szalotki
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu


Mus szpinakowy:
150 g szpinaku
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
5 łyżek bulionu drobiowego

Smażone maślaki:
1 szklanka oczyszczonych maślaków
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
sól do smaku


Krem z pieczonej dyni: W garnku rozpuść masło i zrumień na nim pokrojone drobno szalotki. Po 2 minutach dodaj dynię wydrążoną łyżką ze skorupy oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż kolejne 2 minuty mieszając łyżką. Wlej gorący bulion, dopraw solą, papryką i pieprzem. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut. Po przestygnięciu zmiksuj blenderem na krem.
Usmaż maślaki na patelni z dodatkiem masła na rumiany kolor. Posól do smaku. Przełóż maślaki do miseczki, a patelnię wykorzystaj do smażenia szpinaku.
Mus szpinakowy: Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzuć posiekany czosnek, a po kilku sekundach dodaj szpinak. Gdy szpinak zwiędnie odstaw patelnię z ognia i posól. Przełóż szpinak do wysokiego naczynia dolej bulion i dokładnie zmiksuj.
Wlej do głębokiego talerza krem, zrób kilka kleksów z musu szpinakowego i wrzuć garść smażonych maślaków

Smacznego!






3 komentarze :