czwartek, 17 października 2013

Danie z patelni z chipsami ryżowymi i sosem jogurtowo-ziołowym

Bardzo proste danie, które można potraktować jako alternatywa wobec kotleta z ziemniakami. Znajdziemy tu soczystą kukurydzę, pierś z kurczaka, cukinię, marchew oraz paprykę peperoni, która nadaje daniu ostrości. Dla równowagi podajemy sos z jogurtu greckiego z koperkiem i szczypiorkiem. A dla urozmaicenia smaku robimy szybkie chipsy z mąki ryżowej i wody. Pyszne danie z patelni, które możemy dowolnie modyfikować. Najlepiej zajrzeć do własnej lodówki, bo to ona jest często kopalnią pomysłów. I tak było w tym przypadku.



Porcja dla 2-3 osób

Danie z patelni:
2 piersi z kurczaka
1 płaska łyżeczka soli+pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia piersi
2 kolby kukurydzy
2 marchewki
1 mała cukinia
1 czerwona papryczka peperoni (lub inna ostra)
2-3 łyżki masła klarowanego
sól do smaku
pół filiżanki wody

Czipsy ryżowe:
2 filiżanki mąki ryżowej
2 filiżanki wody
pół łyżeczki soli
opcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu i listki z kilku gałązek świeżego tymianku


Sos:
1 kubeczek jogurtu greckiego (220g)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku

arkusz papieru do pieczenia
do tego dania potrzebujesz patelni z przykrywką lub większego garnka


Danie z patelni: Danie ma charakter nieco rustykalny dlatego wszystko kroimy na grubsze kawałki niż zazwyczaj. Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i odstaw. Kukurydzę pokrój w poprzek na krążki o szerokości około 5 cm (potrzebujesz do tego celu bardzo ostrego noża). Marchewkę obierz a cukinię pozostaw w skórce, pokrój je na talarki o grubości 2-3 cm. Papryczkę drobno posiekaj. 
Rozgrzej patelnię z łyżką masła. Całość smaż na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną papryczkę i kawałki kurczaka. Obsmaż je z każdej strony na rumiany kolor i wyciągnij łyżką cedzakową. Kurczaka smaż krótko, w dalszej części zostanie jeszcze podgotowany, a zbyt długie smażenie spowoduje, że kurczak straci soczystość. Na patelnię wrzuć marchewkę, a po 4 minutach dodaj cukinię. W razie potrzeby dodaj masło. Gdy warzywa ładnie się przypieką wyjmij je z patelni. Teraz pora na kukurydzę, na patelnie wrzuć łyżkę masła i ułóż krążki kukurydzy. Podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony. Przykryj przykrywką i smaż dodatkowe 3 minuty. Do kukurydzy dodaj kurczaka, marchew, cukinię, wlej wodę, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i smaż dopóki cały płyn odparuje. Zdejmij patelnię z ognia.
Chipsy ryżowe: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i ustaw funkcję grill. W miseczce wymieszaj mąkę ryżową z wodą w proporcjach 1:1, dodaj sól. Na blaszce ułóż arkusz papieru do pieczenia i łyżką nakładaj masę, robiąc płaskie placki. Blachę ułóż na środkowym poziomie. Piecz w dwóch partiach po 15 minut. Po tym czasie chipsy powinny być chrupiące. Drugą partie chipsów możesz posypać parmezanem i tymiankiem lub innymi dodatkami.
Sos jogurtowy: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Dopraw do smaku solą i przelej do miseczek.


Uwagi:
1. 1 filiżanka = 150 ml
2. Chipsy ryżowe należy przygotować tuż przed podaniem, są wtedy najlepsze. Próbowałam je zrobić na patelni - nie wychodzą. Niezbędne jest opiekanie ich w piekarniku.
3. Cała zabawa w tym, aby tego przepisu nie traktować dosłownie. Można zrobić danie z patelni łagodne z dodatkiem pikantnego sosu, kurczaka zamienić kiełbasą, zamiast chipsów ryżowych zrobić placki dyniowe itd.











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz