piątek, 16 sierpnia 2013

Grzanki z pastą z łososia z dodatkiem sosu holenderskiego

Bardzo aromatyczna grzanka z pastą z łososia z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Całość obficie polana aksamitnym sosem holenderskim. Idealne połączenie smaków.



10-12 grzanek

grzanki
pół bagietki
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
sól
1 arkusz papieru do pieczenia (u mnie o wymiarach 38x42 cm)

pasta z łososia
100 g wędzonego łososia w plastrach
150 g twarożku
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
dodatkowo 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich do posypania grzanek z pastą

sos holenderski
3 żółtka
70 g masła
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
sól i biały pieprz do smaku



grzanki: piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. W moździerzu rozgnieć czosnek z solą (możesz też go drobno posiekać), wymieszaj z oliwą i tymiankiem. Nakrój bagietkę do 2/3 wysokości w dwucentymetrowych odstępach. Natrzyj ją wcześniej przygotowanym sosem z oliwy, dokładnie wciskając go do powstałych szczelin. Weź arkusz papieru do pieczenia, zanurz go pod bieżącą wodą i odciśnij z nadmiaru wody. Bagietkę dokładnie owiń w papier i wstaw do pieca na 15 min.
Tak przygotowana bagietka jest chrupiąca z zewnątrz, miękka w środku i pięknie pachnie ziołami i czosnkiem.




pasta z łososia: plasterki z łososia pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.

sos holenderski: masło roztop w rondelku. Żółtka ubijaj na parze do momentu aż zaczną gęstnieć. Dodaj do nich ocet i sok z cytryny. Powoli dodawaj gorące masło. Na końcu przypraw solą i białym pieprzem.

Przygotowując sos holenderski nie wolno doprowadzić do tego aby żółtka się ścięły (wyjdzie nam wtedy jajecznica zamiast sosu). Dlatego należy pamiętać aby nie zostawiać sosu bez opieki, trzeba go stale mieszać. Najlepiej przygotowywać go na parze, stawiając miskę na garnek z gotującą się wodą.


Każdą grzankę posmaruj sporą ilością pasty, posyp posiekanymi orzeszkami i polej sosem. Możesz też wlać sos na talerz i układać na nim grzanki .

Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz