poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Brownie z malinami

Klasyczne gliniaste brownie z dodatkiem malin. Nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, jednak trzeba pamiętać o dwóch rzeczach. Lubi być długo mieszane oraz im więcej dodamy do niego czekolady tym będzie lepsze. Ja proponuję Wam wersję intensywnie czekoladową.




Składniki na 2 formy o wymiarach 20x20 lub 1 formę 20x40


300 g czekolady (1 tabliczka z zawartością 90% kakao, 2 tabliczki-70%)
170 g mąki
200 g cukru
100 g masła
4 jajka
300 g malin

Czekoladę połam na kawałeczki i roztop z masłem w rondelku, pozostaw do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C, a formę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Dodaj ostudzoną czekoladę z masłem i dalej mieszaj :) Wsyp połowę malin i delikatnie połącz je z masą, użyj do tego łyżki lub szpatułki. Całość przelej do formy, na wierzch poukładaj maliny i delikatnie wciśnij je palcem w ciasto. Piecz przez 35 minut. Możesz jeść od razu po upieczeniu.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz