wtorek, 30 lipca 2013

Deser gruszkowy z bitą śmietaną

Idealny na upalne dni. Łagodność i delikatność deseru przełamuje sok z cytryny i imbir. Gorąco polecam :)




2 gruszki (600 g)
100 ml wody
10 g masła
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżka drobno startego imbiru
sok z połowy  cytryny
200 ml śmietany kremówki 30% 
1 łyżka cukru pudru
skórka otarta z cytryny


Gruszki umyj, pokrój w ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój w plastry o grubości 3 mm (nie obieraj ze skórki). Na patelni umieść pokrojone gruszki, masło, imbir, cukier, sok z cytryny. Całość zalej wodą i podgrzewaj na dużym ogniu do momentu aż wyparuje cały płyn, cukier zacznie się karmelizować, a gruszki zrobią się złociste (nie pozwól im się rozpaść). Od czasu do czasu potrząśnij patelnią aby wszystkie owoce mogły zanurzyć się w sosie. Pozostaw do ostygnięcia. 
Zimną kremówkę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru. Do pucharków nakładaj na przemian gruszki, bitą śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Wstaw do lodówki na około godzinę.

Smacznego!



3 komentarze :

  1. Witam
    Wczorajszego dnia miałem zaszczyt i przyjemność zasmakować tej pyszności, niezwykłe połączenie smaków na upalne dni dające orzeźwienie jak i rozkosz w ustach. Serdecznie polecam wypróbowania tak pysznego doświadczenia kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo. Miło mi, że smakowało.

    OdpowiedzUsuń