2 gruszki (600 g)
100 ml wody
10 g masła
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżka drobno startego imbiru
sok z połowy cytryny
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
skórka otarta z cytryny
Gruszki umyj, pokrój w ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój w plastry o grubości 3 mm (nie obieraj ze skórki). Na patelni umieść pokrojone gruszki, masło, imbir, cukier, sok z cytryny. Całość zalej wodą i podgrzewaj na dużym ogniu do momentu aż wyparuje cały płyn, cukier zacznie się karmelizować, a gruszki zrobią się złociste (nie pozwól im się rozpaść). Od czasu do czasu potrząśnij patelnią aby wszystkie owoce mogły zanurzyć się w sosie. Pozostaw do ostygnięcia.
Zimną kremówkę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru. Do pucharków nakładaj na przemian gruszki, bitą śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Witam
OdpowiedzUsuńWczorajszego dnia miałem zaszczyt i przyjemność zasmakować tej pyszności, niezwykłe połączenie smaków na upalne dni dające orzeźwienie jak i rozkosz w ustach. Serdecznie polecam wypróbowania tak pysznego doświadczenia kulinarnego.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuję bardzo. Miło mi, że smakowało.
OdpowiedzUsuń