Uwielbiam pastę z łososia, zawsze przygotowuję ją na święta. Jest to idealne smarowidło na chleb, chociaż ja lubię wyciągać ją łyżeczką ze słoika i nakładać na połówki ugotowanego jajka. Spróbujcie jej na kanapkach z domowymi suszonymi pomidorami i rukolą. Pycha!
składniki na pastę z łososia:
300g świeżego łososia
3 łyżki oliwy (do usmażenia łososia)
300 g wędzonego łososia
100 g miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 pęczek koperku
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
składniki na kanapkę:
1 bułka (u mnie część bagietki)
3-4 łyżki pasty z łososia
kilka gałązek rukoli
6-8 domowych suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy ze słoika pomidorów
pasta z łososia: Świeżego łososia umyj, przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż łososia po 3 minuty z każdej strony, pozostaw do ostudzenia. Do dużej miski włóż wszystkie składniki (poza koperkiem) i rozgnieć dokładnie widelcem. Do przygotowanej pasty dodaj posiekany koperek i jeszcze raz wymieszaj. Możesz od razu jeść :)
kanapka: Przekrój bułkę w poprzek na pół. Na dolną część nałóż grubą warstwę pasty, liście rukoli i pomidory suszone. Górną część skrop oliwą i nakryj nią warstwę z pomidorów. Gotowe :)
Smacznego!
Pasta z łososia robiona własnoręcznie, pewnie nie ma nic lepszego. Już zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuń