niedziela, 28 lipca 2013

Pikantny krem z pomidorów z dodatkiem kardamonu i miodu

Najwyższy czas aby wykorzystać domowe suszone pomidory i zrobić z nich zupę. Niewielka ilość kardamonu i miodu pozwoli stworzyć pomidorowe arcydzieło. Dodatek przypraw nie zagłusza smaku zupy, są one delikatnie wyczuwalne w tle.




Porcja dla 3-4 osób

2 puszki pomidorów (każda po 400 g)
10 sztuk suszonych pomidorów
papryczka chilli, ząbek czosnku i oliwa ze słoika z suszonych pomidorów
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 ziarenka kardamonu
1 łyżka miodu
1-1,5 l domowego bulionu drobiowego
kilka łyżek słodkiej śmietanki 18%



Do dużej patelni wlej 5-6 łyżek oliwy ze słoika pomidorów. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż kilka minut na wolnym ogniu aż cebula będzie miała złocisty kolor. Dodaj do niej całą papryczkę, posiekany drobno czosnek, rozgniecione ziarna kardamonu i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Podsmaż jeszcze dodatkowych kilka minut. Dodaj pomidory z puszki razem z zalewą. Rozgnieć je na patelni widelcem. Wlej miód i dokładnie rozmieszaj. Zwiększ ogień i smaż do momentu wyparowania całego płynu, uzyskasz konsystencję konfitury. Mi zajmuje to około 30-40 minut. Wyciągnij papryczkę, a następnie całość przełóż do średniej wielkości garnka i zalej domowym bulionem drobiowym. W zależności od tego jaką konsystencję i intensywność smaku chcesz otrzymać wlej od 1 l do 1,5 l. Całość zagotuj i dokładnie zmiksuj blenderem. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu idealnie gładkiego kremu możesz dodatkowo przetrzeć go przez sito. Ja uważam ten zabieg za zbędny :). Udekoruj krem słodką śmietanką, zrób 4 kropki na środku talerza i wykałaczką zataczaj po nich kręgi. Podawaj z grzankami.

Smacznego!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz