niedziela, 2 sierpnia 2015

Krem z pieczonej cukinii i ziemniaków

To jest naprawdę dobra i pożywna zupa :) U mnie powstała trochę przypadkiem - zapomniałam zabrać z targu kupionego mięso na rosół. A w lodówce akurat uśmiechały się piękne cukinie zerwane prosto z ogródka mojej koleżanki Kasi :)
Polecam!



Przepis na około 4 porcje zupy

l l warzywnego bulionu
2 mniejsze cukinie
5 małych ziemniaków
1/2 główki czosnku
2 łyżki masła 
2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)
garść słonecznika 

Jeżeli nie masz gotowego bulionu ugotuj go!
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
trochę natki selera i pietruszki
świeży lubczyk
kawałek kapusty
2 listki laurowe
(nic nie szkodzi jeżeli akurat nie masz w domu któregoś składnika, bulion i tak będzie pyszny)


  • Ugotuj bulion: umyte warzywa wstaw do garnka i zalej wodą, tak aby przykryła wszystko. U  mnie po wlaniu wody miarka na garnku pokazywała 2,5 l. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Przez ten czas sporo wody powinno odparować a warzywa zmięknąć. Na 15 minut przed zdjęciem garnka z ognia posól bulion do smaku. Po ugotowaniu powinno pozostać Ci około 1 l bulionu. I to będzie baza naszej zupy.
  • Upiecz ziemniaki, cukinie i czosnek: Ja przygotowuję pieczonki na godzinę przed zdjęciem bulionu z ognia. Rozgrzej grill w piekarniku na 220  stopni. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i pozostaw w skórce. Cukinie pokrój na większe cząstki, a ziemniaki na mniejsze (dzięki temu upieką się mniej więcej w podobnym czasie). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w łupinie. Skrop odrobiną oliwy i posól. Wstaw do piekarnika na dolną półkę na około 20 minut - warzywa po tym czasie powinny zmięknąć.
  • Przygotuj krem: Odłóż kilka pieczonych ziemniaków i cukinii do dekoracji zupy. Dodaj do bulionu pieczonki razem z czosnkiem obranym ze skórki, masło i parmezan. Całość zmiksuj na gładko blenderem, a w razie potrzeby przetrzyj jeszcze przez sito. 
  • Upraż słonecznik: Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć kilka łyżek słonecznika i upraż na złoty kolor. Co jakiś czas wstrząśnij patelnią, aby słonecznik się nie przypalił.
  • Do miseczek wlej gorący krem, udekoruj cząstkami ziemniaków i cukinii oraz posyp prażonym słonecznikiem. Podawaj od razu.
Smacznego!



1 komentarz :