sobota, 11 lipca 2015

Ciasto z porzeczkami i chrupiącą kruszonką

Lekkie, bezglutenowe ciasto z orzeźwiającymi czarnymi porzeczkami. Wierzch posypałam chrupiącą kruszonką z płatków owsianych. Ciasto jest mało słodkie i ma naprawdę sporo owoców - jest dokładnie takie jak lubię :) Polecam!



Prostokątna forma o wymiarach 20x40 cm

1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki oleju (np. kokosowy lub rzepakowy)
3 jajka
1/3 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
5 łyżek płynnego miodu lub syropu z daktyli*
1 płaska łyżka sody

2 szklanki czarnej porzeczki

posypka:
1 szklanka płatków owsianych
6  łyżek oleju kokosowego
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka cynamonu


  • Formę wyłóż papierem do pieczenia, a piec nagrzej do 180 stopni. Zagnieć wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę i wstaw do lodówki. Porzeczki opłucz i przebierz. Pozostaw na sicie aby odsączyć wodę.
  • Do dużej miski przesiej składniki suche (mąki z sodą), wymieszaj z roztrzepanymi jajkami i wolnym strumieniem wlewaj olej mieszając ciasto. Dodaj miód lub syrop z daktyli i mleko, całość wymieszaj. Ciasto będzie raczej rzadkie.
  • Przelej ciasto do formy, posyp owocami, a na końcu kruszonką. Wstaw do piekarnika na około 35 minut. Podawaj po przestudzeniu.
* W tym przepisie wykorzystałam domowy syrop daktylowy. Aby go przygotować wystarczy 100g daktyli zagotować ze szklanką wody przez 10-15 minut, a następnie zmiksować na gładko. Syrop przechowuj w lodówce do 5 dni.

Smacznego!




2 komentarze :

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam ciasta z jagodami :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest z porzeczkami ale z jagodami będzie równie pyszne ;)

      Usuń