piątek, 11 października 2013

Pieczone ziemniaki pachnące ogniskiem z tapenadą i jajkiem

Dni takie jak dziś, kiedy nie mam dla kogo gotować, mają w sobie coś smutnego. Zazwyczaj zjadam odgrzewaną zupę czy robię szybką sałatkę. Tym razem pomyślałam, że mogłabym przygotować coś tylko dla siebie. I oto efekt: po pierwsze jest coś nowego, po drugie jest coś wyrazistego, po trzecie są jajka w koszulce, które uwielbiam. 
Pomysł na ziemniaki pachnące ogniskiem podpatrzyłam w jednym z programów Tomka Jakubiaka na Kuchni+. Są rewelacyjne i rzeczywiście pachną ogniskiem! Tapenadę zrobiłam bardzo wyrazistą i intensywną w smaku. Wyszło pysznie i bardzo szybko. Ziemniaki właściwie pieką się same, przygotowanie tapenady to kwestia zmiksowania składników, a jajka gotują się tylko minutę.
Tapenada to pasta wywodząca się z Prowansji. Przygotowuje się ją na bazie oliwek, kaparów, oliwy, anchois i czosnku. Jest to smarowidło kanapkowe, świetnie pasuje do makaronów, sałatek, grillowanych warzyw.



Ziemniaki pachnące ogniskiem:
3 duże ziemniaki
2 łyżki soli gruboziarnistej
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy

Tapenada:
100 g czarnych oliwek (3/4 szklanki)
2 łyżki kaparów
2 filety anchois
2 duże ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy

Jajka przepiórcze w koszulkach:
3 jajka przepiórcze
1 łyżka octu
1 l wrzątku

Piekarnik nagrzej do 230°C i ustaw funkcję termoobiegu z grillem. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj, osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz je dokładnie w oliwie. Na małym talerzu wymieszaj sól z mąką i obtocz ziemniaki mocno je dociskając aby mieszanina do nich przywarła. Ułóż na blaszce i wstaw do nagrzanego pieca na godzinę. Po tym czasie skórka powinna się przypalić. Wyjmij blaszkę z ziemniakami i pozostaw do ostygnięcia.
Tapenada: Wszystkie składniki, poza oliwą, umieść w blenderze i zmiksuj. Następnie dodawaj stopniowo oliwę  i dalej miksuj na gładką masę. Z podanych proporcji tapenada wychodzi naprawdę ostra i słona. Do jej wykonania możesz użyć 1 filecik anchois i 1 ząbek czosnku i sprawdzić czy smak Ci odpowiada. W razie potrzeby dorzucisz resztę składników aby wzmocnić smak.
Jajka przepiórcze: W rondelku zagotuj wodę z łyżką octu. Każde jajko z osobna wbij do filiżanek. Wlewaj jajka po kolei do wrzątku umieszczając filiżankę tuż nad wodą. Gotuj 1 minutę aby uzyskać płynne żółtko.
Na talerzu ułóż przekrojone na pół ziemniaki, tapenadę i jajka. Możesz podawać z zieloną sałatą skropioną oliwą i cytryną.
Ziemniaki wychodzą tak pyszne, że jadłam je w łupinach.

Smacznego!




2 komentarze :

  1. Uwielbiam tak pieczone ziemniaki!!Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki rewelacja, wprawdzie nadgorliwie piekłam dłużej i przez to za bardzo się spiekły ale i tak smakowały :)

    OdpowiedzUsuń