czwartek, 15 maja 2014

Grillowane spring rolls z łososiem, szparagami i cukinią

Pyszne grillowane spring rolls z łososiem, szparagami i cukinią. Wykonacie je z łatwością i bardzo szybko. Krótkie grillowanie zapewni, że łosoś będzie soczysty a warzywa chrupiące. Proponuję podać je z sosem sojowym i surówką z kiełków rzodkiewki i ogórka. Polecam!



10 sztuk

10 arkuszy papieru ryżowego

250 g filetu z łososia 
6-8 sztuk zielonych szparagów
1 mała cukinia
3 łyżki sosu sojowego do marynaty + sos do podania


  • Łososia umyj, pokrój na 10 plastrów, przełóż do miseczki z sosem sojowym, dokładnie obtocz każdy kawałek ryby w sosie i pozostaw na 15 minut.
  • Cukinię umyj i pokrój w słupki, szparagi pozbądź zdrewniałych końców, przekrój wzdłuż i na pół. Warzywa powinny mieć długość taką jak kawałki łososia.
  • Każdy arkusz papieru ryżowego zanurz na kilka sekund w letniej wodzie. Na arkuszu ułóż kawałek łososia oraz warzywa, zwiń jak krokiety.
  • Rozgrzej grill, układaj spring rollsy. Grilluj po 4 minuty z każdej strony podawaj od razu z sosem sojowym i ulubioną sałatką - u mnie z rzodkiewki, kiełków rzodkiewki i ogórka.
Smacznego!

Podczas przygotowywania spring rolls'ów słuchałam m.in. tej piosenki Chet Faker No Diggity Bardzo polecam :)












1 komentarz :