piątek, 2 maja 2014

pierś z kurczaka na szparagach z pistacjowym pesto

Pomysł na wiosenny obiad, który przygotujecie w mniej niż pół godziny. Warto dzień wcześniej namoczyć pierś z kurczaka w wodzie z solą, dzięki temu będzie wyjątkowo soczysta. Dominującym smakiem w tym daniu jest sos pesto na bazie pistacji i bazylii. Polecam!



porcja dla 2 osób

1 pęczek zielonych szparagów
1 pierś z kurczaka o wadze 300 g
opcjonalnie ząbek czosnku i kilka gałązek tymianku do smażenia
sól i pieprz
1 łyżka oliwy

sos pesto:
1/2 dużego pęczka bazylii
3 łyżki obranych pistacji
3 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól opcjonalnie
4 łyżki przegotowanej wody

dodatkowo do podania grzanki z oliwą


  • Dzień wcześniej: Pierś dokładnie umyj i oczyść. Do miski wlej 1 l zimnej wody i rozpuść w niej łyżkę soli. W powstałym roztworze namocz pierś z kurczaka (tak aby była cała zakryta). Wstaw do lodówki na całą noc.
  • Na 15 minut przed smażeniem wyjmij pierś z kurczaka, dokładnie osusz ją ręcznikiem papierowym i oprósz pieprzem z dwóch stron. 
  • Przygotuj sos pesto: listki bazylii, pistacje, parmezan, czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko, w trakcie wolnym strumieniem wlewaj oliwę, w razie potrzeby dodaj sól. Gotowe pesto zmieszaj z 4 łyżkami wody aby otrzymać gładki sos.
  • Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy. Ułóż na niej pierś z kurczaka, ząbek czosnku przekrojony na pół oraz gałązki tymianku. Smaż na średnim ogniu po 6 minut z każdej strony. Po smażeniu ułóż pierś na desce i odczekaj 5-7 minut. Po tym czasie pokrój ją na plastry.
  • Szparagi umyj i odłam z nich zdrewniałe końce, nie obieraj. Zagotuj w garnku 2 l wody z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wrzuć szparagi i gotuj na średnim ogniu 5-7 minut (w zależności od ich grubości). Gotowe szparagi przelej zimną wodą i odcedź.
  • Na talerzach ułóż szparagi, na nich pokrojone plastry piersi z kurczaka, całość skrop kilkoma łyżkami sosu, od razu podawaj.
Smacznego!



2 komentarze :

  1. Szkoda, że już praktycznie końcówka sezonu na szparagi, a w sumie już koniec bo świetnie smakowo komponują się z piersią z kurczaka, ale jak widać na zdjęciach również świetnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje zdjęcia są niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń