środa, 29 stycznia 2014

Kasza jaglana pieczona w mleku kokosowym

Ostatnio coraz częściej w mojej kuchni pojawia się kasza jaglana. Najwyższy czas aby zaczęła pojawiać się też na blogu, tym bardziej że ma wiele cennych wartości odżywczych. Polecam Wam zapiec ją w mleku kokosowym z wanilią i miodem i zjeść na śniadanie. Możecie przygotować ją rano przed pracą - samo wykonanie zajmuje tylko chwilę, natomiast gotowanie kaszy około pół godziny. Możecie również przyrządzić ją wieczorem, a rano tylko odgrzać z odrobiną mleka lub masła. Polecam!





Porcja dla 2 osób

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 (400g) puszka mleka kokosowego 
1 laska wanilii
1 łyżka płynnego miodu


  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kaszę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Laskę wanilii przetnij wzdłuż prawie do końca i wyjmij nożem ziarenka. Kaszę z wanilią przełóż do garnka wlej mleko kokosowe i miód, całość wymieszaj. 
  • Garnek postaw na ogniu.Kaszę doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie garnek przełóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj kolejne 20 minut (również pod przykryciem).
  • Gotowa kasza powinna wchłonąć cały płyn i przyklejać się do łyżki. Garnek wyjmij z piekarnika, możesz od razu podawać.
Smacznego!

Zapraszam do polubienia mojej strony na fb (tutaj).








1 komentarz :

  1. wyobrażam to sobie jaka musiała być smaczna - ten intensywny kokosowy smak w połączeniu z wanilią! myślę, że to świetny pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń