sobota, 1 lutego 2014

Tarta z łososiem, brokułem i groszkiem (bezglutenowa)

Tarta wyjątkowa, bo jej spód jest połączeniem kaszy jaglanej z mąką gryczaną. Do jej wykonania możemy użyć kaszę, która pozostała nam z obiadu z dnia poprzedniego. Tartę przygotowałam w dużej, rodzinnej ceramicznej formie, którą widziałam pierwszy raz u koleżanki blogerki (kupiłam ją w sklepie Duka). Możecie przygotować ją w tradycyjnej mniejszej formie zmniejszając ilość składników o połowę.
Tarta wychodzi wyśmienita, ciasto jest kruche, a w jej wnętrzu znajdziemy bogactwo warzyw i łososia. Polecam na rodzinny obiad.



wymiary tarty: średnica-30 cm, wysokość-6 cm

spód:
1/2 szklanki kaszy jaglanej lub 1 i 1/3 szklanki ugotowanej kaszy
1/2 szklanki mąki gryczanej (110 g) + do podsypania
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
450 g łososia
330 g brokuła
150 g mrożonego groszku
2-3 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
sól i pieprz
2 łyżki oliwy

sos:
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 jajko
100 g ulubionego sera żółtego


  • Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ostudzonej kaszy wbij jajko, dodaj mąkę i sól. Całość wymieszaj rozcierając kaszę w dłoniach. Gdy wszystkie składniki się połączą uformuj kulę i wstaw ją do lodówki na pół godziny. Ciasto jet trudne w obróbce i będzie lepić się do rąk.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni.  Brokuła opłucz pod bieżącą wodą i podziel na różyczki. Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, posyp solą i pieprzem. Wstaw garnek z 1,5 l wody i 1 łyżeczką soli, gdy woda zacznie wrzeć dodaj do niej brokuła, gotuj przez 4 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż łososia po 2 minuty z każdej strony.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, podsyp z dwóch stron obficie mąką gryczaną i rozwałkuj. Przenieś ciasto do formy, jeżeli będzie się rwało wylep formę dociskając do niej fragmenty ciasta. Formę z ciastem  wstaw do piekarnika na 10 minut.
  • Przygotuj sos: w miseczce roztrzep jajko, dodaj jogurt i ser, wymieszaj.
  • Wyjmij formę z pieca i ułóż w niej podzielonego na części łososia, różyczki brokuła i zamrożony groszek. Zalej sosem, a wierch posyp startym parmezanem i tymiankiem. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, tartę wstaw do piekarnika na 25 minut. Upieczoną tartę odstaw na 15 minut, po tym czasie możesz podawać.
Smacznego!

Jeżeli chcecie otrzymywać informacje o nowych przepisach na bieżąco zapraszam do polubienia Kuchni nastrojowej na fb (tutaj).










1 komentarz :

  1. fantastyczna tarta! łosoś i brokuły to jedno z połączeń, które lubię najbardziej :) zresztą każde składniki tu razem stanowią jedną smaczną całość!

    OdpowiedzUsuń