Składniki na to pesto znajdą się w każdym domu lub najbliższym sklepie. Wykonujemy je z natki pietruszki, pestek słonecznika, polskiego sera, czosnku i oleju słonecznikowego. Smak jest wyśmienity, a najciekawsze jest to, że uzyskany dzięki polskim, prostym składnikom.
Pesto idealnie nadaje się na kanapki, do makaronów, gotowanych jarzyn, pieczonych ryb lub mięs. Koniecznie musicie zrobić je w domu!
Pół dużego pęczka natki pietruszki lub 1 mały
4 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki twardego żółtego sera (u mnie ser Bursztyn)
1 ząbek czosnku
4 -5 łyżek oleju słonecznikowego
sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, nie musi być idealnie. Jeżeli chcesz aby pesto było mniej zwarte dodaj więcej oleju.
Smacznego!
Takie pesto jest bardzo smaczne. Robię podobne, ale pomijam ser ;-)
OdpowiedzUsuńRobisz mniej kaloryczne :)
OdpowiedzUsuń