sobota, 9 listopada 2013

Pesto z natki pietruszki i słonecznika (Made in Poland)

Składniki na to pesto znajdą się w każdym domu lub najbliższym sklepie. Wykonujemy je z natki pietruszki, pestek słonecznika, polskiego sera, czosnku i oleju słonecznikowego. Smak jest wyśmienity, a najciekawsze jest to, że  uzyskany dzięki polskim, prostym składnikom.
Pesto idealnie nadaje się na kanapki, do makaronów, gotowanych jarzyn, pieczonych ryb lub mięs. Koniecznie musicie zrobić je w domu!



Pół dużego pęczka natki pietruszki lub 1 mały
4 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki twardego żółtego sera (u mnie ser Bursztyn)
1 ząbek czosnku
4 -5 łyżek oleju słonecznikowego
sól do smaku

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, nie musi być idealnie. Jeżeli chcesz aby pesto było mniej zwarte dodaj więcej oleju.

Smacznego!




2 komentarze :

  1. Takie pesto jest bardzo smaczne. Robię podobne, ale pomijam ser ;-)

    OdpowiedzUsuń