wtorek, 26 listopada 2013

Ogórkowa na 2 sposoby

Najlepsza będzie ta na domowych kiszonych ogórkach. Proponuję zrobić ją w wariancie klasycznym - z ziemniakami lub dla odmiany z chrupiącymi grzankami z chleba żytniego na zakwasie. Polecam!

 


2 l wody
400 g żeberek
200 g wędzonego surowego boczku
4-5 dużych ogórków kiszonych (400-500g)
2 marchwie
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 średnia cebula
30 g masła
2 łyżki mąki
3 łyżki kwaśnej śmietany (12%)
2 listki laurowe
3/4 płaskiej łyżki soli lub do smaku
3 duże ziemniaki lub 3 kromki chleba żytniego na zakwasie 1 łyżka oliwy


  • Żeberka umyj pod bieżącą wodą, włóż do garnka, wlej 2 l wody i zagotuj. Dodaj obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler) i listki laurowe, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. 
  • Boczek pokrój w drobną kostkę lub tak jak lubisz. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej kosteczki boczku, smaż na średnim ogniu, pozwól aby tłuszcz się wytopił a boczek zrobił się chrupiący i rumiany. Wyjmij łyżką cedzakową boczek i na ten sam tłuszcz wrzuć drobno pokrojoną cebulę, smaż na złocisty kolor.
  • Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
  • Gdy mięso będzie miękkie wyjmij z garnka warzywa. Seler i pietruszka nie będą potrzebne, a marchewki pokrój w plasterki. Jeżeli wybierasz wariant z ziemniakami, to dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj je przez 5 minut. Po tym czasie, oraz w wariancie bez ziemniaków, dodaj boczek, cebulę, ogórki, dopraw solą i gotuj kolejne 7 minut.
  • Przygotuj zasmażkę: W rondelku na średnim ogniu roztop masło i dodaj do niego mąkę, mieszaj energicznie aby zapobiec powstaniu grudek. Zdejmij z ognia gdy zasmażka się przyrumieni. Dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
  • Śmietanę wymieszaj z chochelką zupy, przelej do garnka, zamieszaj i zdejmij z ognia.
  • Wersja bez ziemniaków: Na patelni z oliwą zrumień pokrojony w kostkę chleb. Tuż przed podaniem każdą porcje posyp grzankami. 

Smacznego!


1 komentarz :