Placki ziemniaczane w wersji z groszkiem i cukinią. Przesadnie grube, z chrupiącą skorupką i miękkim, delikatnym wnętrzem. Podajemy klasycznie z kwaśną śmietaną. Polecam!
Składniki na 4 grube placki
1 duży ziemniak
1/2 małej cukinii (proporcje cukinii do ziemniaka 1;1)
1 szklanka mrożonego groszku + osolony wrzątek do gotowania
2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
oliwa lub olej do smażenia
dodatkowo: 4 łyżki kwaśnej śmietany
- Groszek ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Połowę ugotowanego groszku rozgnieć widelcem, nie musi być dokładnie. Całość przełóż do dużej miski.
- Ziemniaka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij wodę w dłoniach, przelej ją do małej miseczki, a startego ziemniaka dodaj do groszku. Cukinię zetrzyj na tej samej tarce, przełóż na talerzyk, posól połową łyżeczki soli i dokładnie odciśnij z wody nad zlewem. Dodaj do miski z ziemniakiem i groszkiem. Wodę ze startego ziemniaka odlej z miseczki, na dnie osiądzie mączka, którą dodaj do ciasta, razem z mąką pszenną, roztrzepanym jajkiem i resztą soli. Całość zamieszaj łyżką.
- Na patelnię wlej olej, tak aby dokładnie pokrył dno, placki powinny być w nim zanurzone na głębokość około 1 cm. Ciasto wykładaj łyżką, tak aby uzyskać jak najgrubsze placki. Możesz do tego celu użyć obręczy tak jak ja, ale nie jest to konieczne. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Mi to zajmuje około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj gorące.
Smacznego!
Uwielbiam groszek , placki w tej wersji na pewno by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńCudownie, że są tak kształtne i grubiutkie w jednym ;) Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPodobają mi się :) Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietna wariacja na temat placków :)
OdpowiedzUsuńjeju ! zachwyciły mnie niesamowicie Kasiu Twoje placuszki, wspaniałe, muuuuszę je zrobić :)))
OdpowiedzUsuń