porcja dla 4 osób
600 g cebuli
800 ml - 1 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
20 g masła
4 łyżki startego parmezanu
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml słodkiej śmietanki
sól i biały pieprz do smaku
do dekoracji:
4 łyżki śmietanki
4 łyżki płatków migdałowych
świeże zioła
W garnku rozgrzej oliwę z masłem. Cebulę obierz i pokrój w cienkie paski. Wrzuć na gorący tłuszcz i podsmaż 3-5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlej bulion, przykryj przykrywką i duś przez około pół godziny, aż cebula będzie się rozpadać. Kilka razy pomieszaj aby cebula się nie przypaliła. Dodaj wino, parmezan, przyprawy i gotuj jeszcze około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie rozgrzej patelnię teflonową (bez tłuszczu) i wrzuć na nią płatki migdałowe. Praż przez 2 minuty potrząsając kilka razy patelnią. Przestudzoną zupę zmieszaj ze śmietanką dokładnie zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj.
Gorącą zupę wlej na talerze, dodaj do niej łyżkę śmietanki i rozprowadź łyżką po talerzu, wsyp uprażone płatki migdałowe i udekoruj świeżymi ziołami (u mnie szałwia i estragon).
Smacznego!
Uwielbiam takie kremy... Wygląda pyysznie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń