Porcja dla 2 osób
4 matiasy
pół szklanki oleju
1 średnia cebula
pół czerwonej papryki
2 łyżeczki gorczycy
płaska łyżeczka soli
Dodatki:
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
świeże pieczywo
Matiasy włóż do miski zalej zimną wodą i mocz co najmniej 2 godziny (ja zostawiam na całą noc).
Osusz śledzie ręcznikiem papierowym i odstaw na talerz. Do małego garnka wlej litr wody i wsyp płaską łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia. Cebulę i paprykę drobno pokrój w paski. Wrzuć cebulę na wrzątek i sparz przez 2 minuty. Po tym czasie przełóż na sito i polej zimną wodą.
Na rozłożonego śledzia nałóż cebulkę, paprykę i posyp odrobiną gorczycy, całość zwiń. Zawinięte śledzie włóż do miski i zalej olejem, tak aby je przykryć. Jeżeli została Ci cebulka i papryka możesz wrzucić ją do miski, całość posyp pozostałą gorczycą.
Śledzie od razu można jeść, jednak są lepsze gdy zostawisz je na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz