piątek, 30 sierpnia 2013

Śledzie w oleju

Prosty przepis ze śledziem w roli głównej. Idealna propozycja na weekendowe śniadanie. 





Porcja dla 2 osób

4 matiasy 
pół szklanki oleju
1 średnia cebula
pół czerwonej papryki
2 łyżeczki gorczycy
płaska łyżeczka soli

Dodatki: 
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
świeże pieczywo


Matiasy włóż do miski zalej zimną wodą i mocz co najmniej 2 godziny (ja zostawiam na całą noc).
Osusz śledzie ręcznikiem papierowym i odstaw na talerz. Do małego garnka wlej litr wody i wsyp płaską łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia. Cebulę i paprykę drobno pokrój w paski. Wrzuć cebulę na wrzątek i sparz przez 2 minuty. Po tym czasie przełóż na sito i polej zimną wodą.
Na rozłożonego śledzia nałóż cebulkę, paprykę i posyp odrobiną gorczycy, całość zwiń. Zawinięte śledzie włóż do miski i zalej olejem, tak aby je przykryć. Jeżeli została Ci cebulka i papryka możesz wrzucić ją do miski, całość posyp pozostałą gorczycą.
Śledzie od razu można jeść, jednak są lepsze gdy zostawisz je na kilka godzin.

Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz