czwartek, 19 czerwca 2014

Łosoś na puree marchewkowo-paprykowym

Jak zachęcić Czterolatka, który uwielbia mięso i kanapki z nutellą, do jedzenia świeżych warzyw? Nasz mały Smakosz jest często sprytniejszy od nas - nie zadowalają go misie czy łódeczki ułożone misternie z warzyw na kanapce. Wielu rodziców zna ten problem podobnie jak ja. Tym razem "przemyciłam" świeżą paprykę w pysznym puree o pięknym i żywym kolorze. Na wierzchu ułożyłam kawałek smażonego łososia. Czterolatek zjadł cały obiad, a mama pęka z dumy :)



porcja dla 2 osób

2 kawałki świeżego łososia bez skóry (100-120 g na osobę)
2 łyżki oliwy do smażenia
sól i pieprz do smaku

puree:
4 małe marchewki (200 g)
3 małe ziemniaki (130 g)
1/2 czerwonej papryki (120 g)
1 łyżka drobno startego parmezanu
2 łyżki oliwy + kilka kropel do polania przed podaniem
sól do smaku

dodatkowo: świeży tymianek - w wersji dla mamy ;)

  • Zagotuj 1 l wody z płaską łyżeczką soli. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój na kawałki (ziemniaki powinny być nieco większe ze względu na to, że szybciej się ugotują). Wrzuć do wrzątku i gotuj do miękkości. 
  • Paprykę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenerdze.
  • Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnię z oliwą. Układaj kawałki ryby i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Ugotowane ciepłe warzywa przetrzyj przez sito, dodaj do nich parmezan i wymieszaj. Przetrzyj zmiksowaną paprykę (skórka pozostanie na sicie). W razie potrzeby przetrzyj puree ponownie. Dodaj oliwę, sól i dokładnie wymieszaj.
  • Układaj na talerzach puree, skrop oliwą, ułóż kawałki łososia i posyp świeżym tymiankiem (ale pamiętaj, że tylko swój talerz). Od razu podawaj.
Smacznego!






5 komentarzy :

  1. niesamowicie apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, taki by zamiar, aby zaciekawić Czterolatka i zachęcić do jedzenia :)

      Usuń
  2. Wszystko tak pysznie wygląda, polecam również łososia pachnącego serem ze szpinakiem (,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś i szpinak to według mnie bardzo zgrany duet :)

      Usuń