środa, 9 października 2013

Warzywne spaghetti z sosem z gorgonzoli i łososiem

Robiliście kiedyś takie spaghetti? Ja robiłam po raz pierwszy, wykorzystałam do niego marchew, seler, pietruszkę i cukinię. Świetnie sprawdzą się inne warzywa np. bataty, ziemniaki, rzodkiew japońska. Poza pysznym smakiem i ciekawą formą można potrenować sztukę krojenia warzyw, a krojenia jest tutaj sporo :) Im cieńsze spaghetti, tym lepszy efekt.
Przygotujcie do spaghetti dowolny ulubiony sos i dodatki. U mnie jest to szybki sos z gorgonzoli i kawałek smażonego łososia z koperkiem.
Pomysł na spaghetti: C. Hobday, J. Denbury Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji. 
Ps. Dziękuję Kasi za pożyczenie powyższej książki. Lektura jest na tyle ciekawa, że chyba pożyczę ją na "wieczne nieoddanie" :)



Porcja dla 2-3 osób

Warzywne spaghetti:
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1 mała cukinia
kawałek selera
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy

Szybki sos z gorgonzoli:
180 ml słodkiej śmietanki 18% (w wersji light użyj mleko)
100 g sera gorgonzola
20 g masła
1 łyżka mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

Smażony łosoś:
2-3 kawałki łososia po 150 g każdy (w zależności od ilości porcji)
pół pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia

Warzywne spaghetti: Warzywa opłucz pod bieżącą wodą i obierz ze skórki (poza cukinią). Obieraczką do jarzyn tnij długie paski, staraj się aby były proste i równe. Następnie wszystkie paski pokrój nożem tak, aby uzyskać efekt cienkiego makaronu. Dla ułatwienia pracy możesz długie warzywa przekroić na pół. W przypadku selera wykorzystaj środkową część - wyjdą najdłuższe paski. Zagotuj 2 litry wody z łyżką soli. Do wrzątku wrzuć najpierw seler, marchew i pietruszkę, po 30 sekundach dodaj cukinię. Gotuj dodatkowe 30 sekund. Po tym czasie warzywa przełóż do miski z lodowatą wodą (aby zakończyć proces gotowania). Możesz od razu podawać, po minucie gotowania warzywa wyjdą al dente. Jeżeli przygotowujesz spaghetti wcześniej, przed podaniem możesz je obsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu na średnim ogniu.
Szybki sos z gorgonzoli: W rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj energicznie aż zasmażka zrumieni się na złoty kolor. Dodaj śmietankę i pokrojony ser gorgonzola. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W wersji bezglutenowej pomiń zasmażkę i rozprowadź ser ze śmietanką i przyprawami. Śmietankę dodawaj stopniowo do uzyskania pożądanej gęstości sosu. 
Sos najlepiej smakuje przygotowany tuż przed podaniem. Możesz go też odgrzewać na wolnym ogniu energicznie mieszając.
Smażony łosoś: Łososia dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż łososia po 5 minut z każdej strony pod przykryciem. Przed podaniem posyp obficie koperkiem.

Smacznego!









1 komentarz :

  1. wygląda smacznie a wręcz zdrowo ;) takie przepisy lubię najbardziej, na pewno spróbuję, pozdrawiam, Stała Bywalczyni

    OdpowiedzUsuń