niedziela, 20 lipca 2014

Sałatka z grillowaną gruszką

Pyszna przekąska, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Całość dopełnia miodowy winegret, który idealnie komponuję się z kruchą sałatą, serem pleśniowym, orzechami i słodką gruszką. Polecam!
 
 


Porcja dla 2 osób
 
 
2 gruszki konferencje
kilka liści kruchej, mocnej sałaty (u mnie endywia, idealna też będzie rzymska lub lodowa)
2 garści orzechów włoskich
80 g sera pleśniowego (pięknie komponuje się lazur złocisty)
 
sos winegret:
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki soku z cytryny
7-8 łyżek oliwy
sól do smaku
 
  • Gruszki rozkrój wzdłuż na pół i ułóż na rozgrzanym grillu rozcięciem do dołu. Grilluj ok. 20 minut, w tym czasie gruszka zbrązowieje, delikatnie zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.
  • Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce miód, sok z cytryny, musztardę i sól. Gdy uzyskasz gładką konsystencję wlewaj oliwę wolnym strumieniem cały czas mieszając sos. Sos powinien być gładki, kremowy i dosyć gęsty.
  • Sałatę umyj i osusz w suszarce lub ręcznikiem papierowym, rozłóż na talerzach. Ułóż połówki gruszki, posyp orzechami i pokruszonym serem. Przed podaniem polej sosem.
Smacznego!
 
 

 
 


2 komentarze :

  1. Pysznie się prezentuje, ja teraz grilluję co się da, polecam sałatkę z grillowanych warzyw z fetą (,kuchnia lidla,), pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy grillowane gruszki, idealnie parują się do różnych sałatek, z różnymi serami i są rewelacyjnym składnikiem deserów. A sałatka z przepisu niby klasyczna ale w tej swojej klasyce wyjątkowa.

    OdpowiedzUsuń