czwartek, 2 stycznia 2014

Królik w sosie jogurtowym


Mięso z królika jest dobrym pomysłem na obiad szczególnie wtedy, gdy mamy dzieci. Jest delikatne, lekkostrawne, ma dobrze przyswajalne białko, niską zawartość tłuszczu oraz łagodny, słodkawy smak. Polecam przygotować królika na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jogurtowy będzie lżejszy od śmietanowego, a jest to szczególnie ważne gdy chcemy zgubić kilka kilogramów po Świętach ;)



Obiad dla 4 osób

1 królik
4 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
750 ml rosołu
1 mały kubek jogurtu naturalnego
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 drobno pokrojona cebula
Kilka gałązek tymianku
1 łyżka soli, pieprz

  • Królika umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na części. Posól i oprósz dwiema łyżkami mąki. 
  • W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i obsmaż części królika po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i zrumień na złoty kolor. Całość zalej rosołem, włóż marchewki, seler i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem przez godzinę.
  • Do kubka z jogurtem dodaj kilka łyżek gorącego sosu z gotowania, wymieszaj i całość przelej do potrawki. Ten sam kubek po jogurcie napełnij do połowy zimną wodą i rozprowadź w niej 2 łyżki mąki. Wlej do garnka z gotującym się królikiem, dokładnie zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Jeżeli sos jest za mało słony dopraw go do smaku, gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Wyjmij marchewki, seler i pietruszkę – pokrój w plasterki i z powrotem wrzuć do garnka. Podawaj ze świeżym tymiankiem (lub innymi ziołami) i ulubionym makaronem.

Smacznego!



1 komentarz :

  1. wspaniale przyrządzone misko :) pozdrawiam Cię Kasiu noworocznie :)

    OdpowiedzUsuń