piątek, 22 sierpnia 2014

Zupa krem z kukurydzy



Ta zupa zdobędzie serca dzieci (bo jest pyszna i ma piękny kolor) oraz dorosłych (bo jest pyszna i szybka do wykonania). W wersji dla dorosłych słodki smak kukurydzy można zrównoważyć papryczką chili. Polecam!



3 kolby kukurydzy
350 g włoszczyzny (2 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
500 ml wody
posiekana pietruszka do dekoracji
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

W garnku roztop masło. Kukurydzę ustaw pionowo i nożem zeskrob ziarenka, czynność powtórz ze wszystkimi kolbami. Ziarenka kukurydzy przesmaż na maśle przez kilka minut, tak aby pozostały chrupiące. Gotowe ziarna kukurydzy przełóż do miseczki. W tym samym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną cebulę oraz resztę warzyw pokrojonych w krążki. Podsmażaj na wolnym ogniu dopóki warzywa nie zmiękną. Do garnka przełóż większą część kukurydzy (pozostaw 2 łyżki do dekoracji) i zalej wodą. Gdy zupa się zagotuje dopraw ją do smaku i zmiksuj na gładko. Przed podaniem posyp kukurydzą i posiekaną natką.

Smacznego!

Do słuchania polecam soundtrack z filmu "Zacznijmy od nowa" (klik).


4 komentarze :

  1. Wygląda przepysznie :))
    Będę jutro robić!
    Mam tylko pytanie - kukurydza którą oskrobujemy z ziaren ma być zupełnie surowa czy podgotowana?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu- wygląda wszystko przepysznie - ciekawe pomysły, śliczne zdjęcia - gratuluję talentu i pomysłowości kulinarnej, pozdrawiam Cię serdecznie.
    ps. pochwalę się, jak coś mi wyjdzie .... :)

    OdpowiedzUsuń