środa, 4 grudnia 2013

Kurczak pieczony w pomarańczach

Dobrze jest być blogerką kulinarną. Czasami dostaje się sprawdzone przepisy opatrzone komentarzem To jest świetne! Tak właśnie było w tym przypadku. Przepis na kurczaka pieczonego w pomarańczach jest rewelacyjny. Otrzymujemy soczyste mięso z chrupiącą złocistą skórką. Najwspanialszy jest jednak miodowo-pomarańczowy zapach, który unosi się w całym domu Jeżeli jadacie kurczaka w Boże Narodzenie to polecam Wam zrobić go właśnie w ten sposób.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Smaki Życia (miesięcznik Biedronki, nr 11/2013). Dostałam go od koleżanki Kasi, którą próbuję przekonać do stworzenia własnego bloga kulinarnego :)
Polecam!




1 kurczak o wadze 1,5 kg
3 pomarańcze
3 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka tymianku (suszonego lub świeżego)
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
kilka gałązek świeżego tymianku (jeżeli macie)

  • Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na 4 części. Przygotuj marynatę mieszając sok z 1,5 pomarańczy, miód, sok z cytryny, sos sojowy, drobno posiekany czosnek, tymianek i sól. Kurczaka natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Kurczaka ułóż w naczyniu  żaroodpornym skórą do dołu i polej go marynatą. Jeżeli masz śwież tymianek możesz położyć kilka gałązek Po 45 minutach obróć kurczaka skórą do góry i dodaj resztę pomarańczy pokrojoną w grube plastry. Piecz kolejne 45 minut. Od czasu do czasu polej mięso sosem z pieczenia Po tym czasie ustaw funkcję grill i zapiekaj dodatkowe 10-15 minut w zależności od upodobań. W tym momencie pilnuj kurczaka aby go nie spalić.
  • Kurczaka najlepiej podać z dodatkiem sosu z pieczenia. Można go przelać do rondelka i zredukować na największym ogniu przez 10 - 15 minut. I taką opcję Wam polecam. Szybsza wersja polega na dodaniu do sosu łyżki mąki, po zagotowaniu będzie gotowy. W trakcie przygotowywania sosu trzymaj kurczaka w gorącym otwartym piekarniku.
Smacznego!





Uwagi:
Jeżeli Wasz kurczak waży 1 kg, to odpowiednio skracacie czas pieczenia do około 1 godziny i zmniejszacie ilość składników o 1/3.

19 komentarzy :

  1. Kurczak wygląda bardzo apetycznie...w sam raz na świąteczny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja ,koniecznie muszę wypróbować ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, ostatnio w Lidlu dostałam kurczaka zagrodowego i też piekłam w całości z warzywami, następnym razem wypóbuję w pomarańczach, musi być bardzo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierś z kurczaka jadłam już w wielu różnych formach, ale nigdy z pomarańczami. Musi być pyszne - na pewno spróbuję. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem dzisiaj. Rewelacja, mięsko soczyste i delikatne, sos tak pyszny że co zostało poszło samo z bułeczką :P

    OdpowiedzUsuń
  6. czy sos sojowy mozna czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tranem .

      Usuń
    2. Można go nie dodawać. Sos sojowy głównie nadaje potrawą smak umami oraz słoność. Można zamiast niego dodać kostkę rosołowa lub bulion mięsny. Jednak nie będzie to to samo. Pozdrawiam

      Usuń
  7. witaj :) piękny Ci wyszedł kurczak, ja też mam ten przepis wydarty z gazetki biedronkowej i u mnie też będzie dziś ten kurczaczek, w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mowa jest o 3 pomarańczach .....do marynaty idzie 1.5 wiec co z reszta się dzieje?

    OdpowiedzUsuń
  9. sorry ,już wiem....

    OdpowiedzUsuń
  10. To było wstrętne! Być może przepis jest dobry, ale moja Żona przyoszczędziłą na pomarańczach i dodała bananów, bo były w promocji. Kurczaka piekła 15 minut, żeby nie marnować prądu, mówiła, że lubi żeby był krwisty, ale i tak udało się jej spalić skórkę, którą z braku innych smakołyków bardzo lubię. Jako dodatek zrobiła puree z ziemniaków w mundurkach, popluwałem tymi mundurkami potem przez całe popołudnie i wieczór. No i do tego surówka ze śledzi, nawet niezła, tylko troszkę za słodka, bo zrobiła ją na bazie marcepanu. Tak że przepis może i znakomity, ale nam jakoś nie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczak palce lizac :) Dzis po raz kolejny na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę użyć samych udek? będę miała masę gości i tak będzie podzielniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepyszny przepis,palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziś sylwester i zamierzam zrobić tego kurczaka na imprezę. Mam nadzieję , że będzie pyszny.

    OdpowiedzUsuń