niedziela, 1 marca 2015

Makaron z mąki kasztanowej (bezglutenowy)





Składniki na 1 porcję

100 g mąki kasztanowej + do podsypania
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka oliwy
sól

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko, żółtko, oliwę i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkuj na grubość 3 mm (w razie potrzeby podsyp mąką kasztanową) i wytnij makaron o dowolnej szerokości. Zagotuj w dużym garnku wrzątek z łyżką soli, wrzuć makaron i gotuj około 3-4 minuty, w zależności od grubości makaronu. Od razu podawaj.

Propozycja podania: Makaron z mąki kasztanowej nie wymaga wielu dodatków, ja przyrządziłam go z twarogiem, topionym masłem i płynnym miodem.

Smacznego!





2 komentarze :