W piątek 12 grudnia, w ramach wystawy "Mit Galicji" organizowanej przez
krakowskie Międzynarodowe Centrum Kultury, odbędzie się spotkanie
poświęcone kuchni galicyjskiej, które poprowadzi znany popularyzator
kuchni staropolskiej - Jarosław Dumanowski.
Zainteresowanych wydarzeniem zachęcam do przeczytania informacji prasowej, którą zamieściłam poniżej.
Alfons Karpiński Portret malarzy w Jamie Michalika
Gulasz obok strudla i piszingera, paprykarz i ogórki z miodem –
zastawiony stół najlepiej obrazuje wielokulturowość Galicji. O
wszystkich smakach z dawnych terenów Austrii, Węgier, Ukrainy, Słowacji i
Polski 12 grudnia na spotkaniu towarzyszącym wystawie „Mit Galicji”
opowie profesor Jarosław Dumanowski.
Kuchnia stanowi równie ważny element dziedzictwa, co kultura i
historia. Wiedza o kulinarnych zwyczajach charakterystycznych dla
konkretnych terenów czy okresów w historii ułatwia zrozumienie wielu
zjawisk społecznych i kulturowych. W ciągu ostatnich lat wzrosło
zainteresowanie tą sferą życia, co uwidacznia się m.in.
w regulacjach prawnych dotyczących regionalnych produktów wytwarzanych
według tych samych receptur przez dziesięciolecia. Jedzenie stało się
też motorem turystyki. Powstało wiele szlaków kulinarnych oraz
restauracji i manufaktur specjalizujących się w lokalnej kuchni. Także
galicyjskiej.
Czym dokładnie kuchnia galicyjska jest 12 grudnia opowie prof. Jarosław
Dumanowski, autor opracowania najstarszej polskiej książki kucharskiej
Stanisława Czernieckiego „Compendium ferculorum albo zebranie potraw",
popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, który współpracuje z
restauratorami, szefami kuchni i producentami żywności z całej Polski.
Badacz przybliży kulturę żywienia w Galicji, opowie o sycących daniach i
pysznych słodkościach, pokaże jak tożsamości polska, ukraińska,
austriacka i żydowska, które poznaje oglądający wystawę „Mit Galicji”,
spotykają się w garnku i przy kawiarnianym stole. Na spotkaniu kuchnia
galicyjska zostanie porównania z kuchniami innych zaborów.
W związku z wystawą „Mit Galicji” odbędzie się akcja zbierania
regionalnych przepisów. Do poszukiwania smaków Galicji Międzynarodowe
Centrum Kultury zaprasza zarówno wykwintnych kucharzy i badaczy
staropolskiej kuchni, jak i amatorów, którzy chcą ocalić od zapomnienia
pyszne potrawy babć. Nadesłane receptury stworzą wirtualną galicyjską
książkę kucharską, która prezentowana będzie na blogu wystawy. Szczegóły
akcji na www.mck.krakow.pl.
Galicyjskie kulinaria – spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, piątek 12
grudnia, godz. 18.00, Międzynarodowe Centrum Kultury Kraków, wstęp
wolny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz