Puszyste ciasto dyniowe pieczone z warstwą śliwek. Po ostudzeniu rozkroiłam je na 3 blaty i przełożyłam domową marmoladą z pieczonych, dojrzałych śliwek i gruszek.
Wykonanie ciasta jest bardzo proste, jednak dosyć czasochłonne. Proponuję rozłożyć pracę na 2 dni - w pierwszym przygotujcie pulpę dyniową i marmoladę, natomiast w drugim upieczcie ciasto, a po przestudzeniu przełóżcie marmoladą. Polecam!
Forma o średnicy 24 cm
Ciasto dyniowe
1 szklanka pulpy dyniowej*
6 jajek
1/2 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
2/3 szklanki oliwy
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki owsianej
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki miodu (opcjonalnie; ciasto jest słodkie)
masło do nasmarowania formy
Na wierzch
300 g śliwek
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Marmolada
1 kg gruszek
1 kg śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
* Dynię rozkrój na pół, usuń miąższ z pestkami, podziel na mniejsze części (razem ze skorupą). Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do wypieków. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Ostudzoną dynię zmiksuj na gładką masę.
Przygotuj marmoladę:
- Owoce umyj pod bieżącą wodą. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blaszkę wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Śliwki rozkrój na połówki i wyjmij pestki, gruszki podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż ciasno na blaszce (mnie zmieściły się wszystkie owoce), posyp kardamonem i cynamonem. Wstaw do pieca na godzinę.
- Przestudzone owoce zmiksuj na gładką masę.
Upiecz ciasto:
- Nagrzej piec do 160 stopni. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem.
- Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
- W dużej misce rozkłóć dokładnie jajka i wymieszaj z cukrem. Dodawaj stopniowo pulpę dyniową, następnie miód i oliwę cały czas mieszając.
- Do drugiej miski przesiej wszystkie składniki suche. Dodaj je do miski ze składnikami mokrymi - dokładnie wymieszaj.
- Wlej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż śliwki (rozcięciem do góry), posyp cukrem, cynamonem i kardamonem. Piecz około 70 minut (do czasu aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha).
- Ostudzone ciasto przekrój na 3 krążki. Dolny biszkopt ułóż na paterze, na nim rozsmaruj połowę marmolady, ułóż kolejny krążek i resztę marmolady, na samej górze umieść blat z pieczonymi śliwkami. Całość zepnij obręczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, uwielbiam przekładać czymś ciasto dyniowe, o wiele bardziej pasuje mi ta aromatyczna opcja niż zwykły biszkopt :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę czyms zastapic make owsiana???;-)
OdpowiedzUsuńCzy mogę czyms zastapic make owsiana???;-)
OdpowiedzUsuńMoże być mąka pszenna.
UsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńWyszło mi prawie identyczne jak na zdjęciach i oczywiście przepyszne! Dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie ciasto dyniowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie! Na pewno spróbuję i ja!
OdpowiedzUsuń