Jaglana wersja sosu bez którego nie obędzie się żaden grill. Dla osób, które nie tolerują laktozy, dla wielbicieli kaszy jaglanej lub po prostu dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki i chcą urozmaicić swoja kuchnię. Tak przygotowane tzatziki długo zachowają odpowiednią konsystencją i nie będą podchodzić wodą. Polecam!
4 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
160 ml mleka roślinnego (u mnie domowe kokosowe klik)
4 ogórki gruntowe (300 g)
1/2 szklanki posiekanego koperku
4 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: kilka rozgniecionych ziarenek pieprzu do dekoracji
- Kaszę zmiksuj blenderem z połową mleka na gładko, dodawaj stopniowo drugą połowę mleka.
- Ogórki zetrzyj ze skórką na tarce o średnich oczkach, dodaj pół łyżeczki soli, wymieszaj i odciśnij w dłoniach nadmiar wody.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż do mniejszej miseczki, na wierzchu rozlej kilka kropli oliwy i posyp rozgniecionymi ziarenkami pieprzu. Od razu podawaj.
Smacznego!
bardzo lubię tzatziki ale już wieki ich nie robiłam i teraz zdecydowanie o wiele bardziej kusi mnie ta wersja, którą zapisuję koniecznie - do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńtestuj :) i koniecznie daj znać jak wyszły :)
Usuńgenialny pomysł, czemu sama na niego nie wpadłam? muszę zaraz wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń