środa, 15 stycznia 2014

Omlet biszkoptowy z miodem waniliowym

Omlet zajmuje jedną z wyższych pozycji w moim rankingu najlepszych śniadań. Można go szybko przyrządzić, jest bardzo sycący, a przede wszystkim pyszny. Na najbliższe śniadanie polecam Wam przygotować omlet biszkoptowy i polać go obficie miodem waniliowym. Gwarantuję, że będzie to jedno z niezapomnianych śniadań. 




Z podanych proporcji przyrządzisz 3 omlety o średnicy około 15 cm

Omlety:
2 duże jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany kremówki (36%)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
odrobina masła klarowanego (około 1/2 łyżeczki)
szczypta soli

Miód waniliowy:
3 łyżki płynnego miodu
1/2 laski wanilii

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Żółtka wymieszaj z mąką i śmietaną.
  • Rozgrzej patelnię (najlepsza będzie z nieprzywieralnym dnem) z odrobiną masła. Do żółtek dodawaj stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszaj. Układaj omlet na środku patelni, po 2 minutach przewróć na drugą stronę. Czynność powtórz z pozostałym ciastem.
  • Przygotuj miód waniliowy mieszając dokładnie płynny miód z ziarenkami wanilii. Polecam użycie miodu akacjowego, zawiera on dużo glukozy i nie krystalizuje się. Jeżeli Twój miód jest skrystalizowany przełóż odpowiednią porcję do rondelka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu z ziarenkami wanilii. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję od razu zdejmij rondelek z ognia. Od razu podawaj.
Smacznego!
















1 komentarz :