Puree z młodej marchwi ma charakterystyczny ostry posmak, a dodatek czarnuszki jeszcze go potęguje :) I sprawia, że danie nabiera charakteru i mocy. Doskonały zamiennik ziemniaków w codziennym obiedzie.
1 pęczek młodej marchwi
6 małych młodych ziemniaków
1 łyżka tłuszczu kokosowego lub masła
1 łyżeczka ziarenek czarnuszki do posypania
opcjonalnie 1 łyżeczka oleju z czarnuszki
sól do smaku
- Marchew i ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Przestudzone warzywa obierz ze skórki i przetrzyj przez sito lub wyciśnij przez praskę. Wymieszaj z olejem kokosowym lub masłem i odrobiną soli.
- Przed podaniem posyp kilkoma ziarnkami czarnuszki i skrop oliwą z czarnuszki (jeżeli akurat masz w domu).
Smacznego!
a jaki sliczny kolor! zjadlabym;)
OdpowiedzUsuńO jak z czarnuszką to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuń