Wyjątkowo proste danie, wystarczy pokroić składniki, doprawić i wstawić w naczyniu żaroodpornym do pieca. Po 25 minutach otrzymujemy wspaniały i odżywczy posiłek. Przed podaniem możecie całość posypać ziarenkami czarnuszki. Warto się z nią zaprzyjaźnić i dodawać do każdego posiłku. Na końcu postu znajdziecie kilka słów na temat jej wspaniałych właściwości.
Porcja dla 2 osób
2 kawałki łososia bez skóry ( 2x 200g)
1 pęczek botwinki
1 kalarepka
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)
kilka kropli soku z cytryny
sól i pieprz
opcjonalnie kilka ziarenek czarnuszki
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Posiekaj botwinkę, koperek i pietruszkę z łodyżkami, zmiażdż czosnek, a buraczki i kalarepkę pokrój na półcentymetrową kostkę. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego, który masz akurat w domu), sok z cytryny, sól i pieprz. Calość wymieszaj.
- Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą.
- W naczyniu żaroodpornym (u mnie 2 mniejsze) ułóż wymieszane warzywa, a na nich kawałki łososia, przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca na 25 minut. Danie jest pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Przed podaniem posyp kilkoma ziarenkami czarnuszki.
Smacznego!
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia - w takiej wersji polubię go jeszcze bardziej!
OdpowiedzUsuńBotwinka to świetny dodatek, podoba mi się!
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię różnego typu zapiekanki, rybne również. W ten sposób bez dużego wysiłku można zjeść smaczny i zdrowy posiłek. Ja właśnie staram się odżywiać zdrowo więc często przygotowuję sobie zdrowe sałatki. Ostatnio polubiłam https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-nicejska-z-kawalkami-lososia-mowi-wedzonego-na-cieplo/ Przygotowuję ją w pojemniczku i zabieram ze sobą do prazy. Zawsze pod ręką mam zdrową przekąskę.
OdpowiedzUsuń