Proste i efektowne danie. Najlepsze wrażenie robi gdy podajemy je dla każdego z osobna w ramekinach, ale można podwoić (potroić) liczbę składników i zapiec w jednym większym naczyniu. Całość zapiekamy na tyle krótko aby warzywa nie rozpadały się i pozostały sprężyste. Podajemy gorące od razu po wyjęciu z pieca. Polecam!
2 kwadratowe kawałki ciasta francuskiego o boku 12-15 cm
2 szalotki
4 pieczarki (150 g)
1 mała cukinia (180 g)
1/2 czerwonej papryki (80 g)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól do smaku
1 roztrzepane jajko
- Piekarniki nagrzej do temperatury 180 stopni. Szalotki obierz i pokrój w cienkie plasterki, a czosnek drobno posiekaj. Pieczarki, cukinię i paprykę pokrój w kostkę o tej samej grubości (ok. 1 cm). Pomidorki koktajlowe przetnij na pół.
- Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć paprykę, a po minucie dodaj szalotki, smaż dodatkowe 2 minuty, pod koniec wrzuć czosnek. Przełóż łyżką cedzakową do miski. Na tej samej patelni zrumień osobno przez 2 minuty cukinię i pieczarki, w razie potrzeby dodaj oliwę. W ostatniej kolejności podsmaż pomidorki, nie powinno to zająć więcej niż minutę. Ważne aby warzywa smażyć krótko, powinny zachować sprężystość. Całość wymieszaj w misce i posól do smaku.
- Warzywami wypełnij ramekiny, na wierzchu ułóż wycięte kwadraty z ciasta francuskiego. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch ciasta i natnij je nożem na środku (aby powietrze miało ujście). Piecz przez 20 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj gorące.
to musi być pycha
OdpowiedzUsuńAle super pomysł, na pewno wykorzystam, a kupiłam dziś w lidlu ciasto francuskie light na wypróbowanie, jutro zrobię takie warzywa na kolację :)
OdpowiedzUsuń